Najdôležitejšie okamihy uplynulého roka

Koniec roka je vždy príležitosťou pripomenúť si jeho najvýznamnejšie udalosti. A v roku 2015 ich bolo viac než dosť. Európa čelila a stále čelí utečeneckej kríze a terorizmu, čo sa odzrkadlilo i na agende Parlamentu. Poslanci tento rok riešili i daňové dohody v členských štátoch, zložitú situáciu v Grécku a zaoberali sa i obchodnou dohodou s USA TTIP.

Rok 2015 v Európe poznamenala najmä utečenecká kríza. O tejto krízovej situácii prišli v októbri do Parlamentu diskutovať i nemecká kancelárka Angela Merkel a francúzsky prezident François Hollande.

Teroristické útoky v Paríži vyniesli znova do centra pozornosti otázky boja proti terorizmu.

Potom, ako vypukol škandál LuxLeaks, Parlament založil špeciálny výbor pre daňové rozhodnutia, ktorý nedávno predložil svoje odporúčania na zlepšenie daňovej transparentnosti.

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia Parlament tento rok udelil saudskoarabskému blogerovi Raífovi Badawímu, ktorý si momentálne odpykáva trest odňatia slobody za to, že na svojej webovej stránke „urážal islam.“ Filmová cena LUX tento rok poputovala do rúk mladej turecko-francúzskej režisérky Deniz Gamze Ergüven za jej film Mustang.

Viac..  M. Beňová: Potrebujeme ďalšie účinné opatrenia na zastavenie nárastu cien potravín

V júli do Parlamentu zavítal grécky premiér Alexis Tripras. Poslanci s ním rozoberali zložitú situáciu v jeho krajine.

Parlament tento rok podporil koniec roamingových poplatkov a prijal i smernicu na obmedzenie používania plastových tašiek.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices