Dimitris Avramopoulos. PHOTO: © European Union 2015

Kosovo má na dosah bezvízový režim s EÚ. Ostáva splniť osem požiadaviek

Európska komisia prijala tretiu a záverečnú správu o pokroku Kosova pri plnení požiadaviek súvisiacich s liberalizáciou vízového režimu. Kosovu ostáva splniť ešte osem požiadaviek.

Po zavedení do praxe môžu tieto opatrenia zabrániť novým migračným tokom do EÚ. Výsledkom má byť zrušenie vízovej povinnosti pre občanov Kosova. Tento proces trvá od roku 2012, kedy Európska komisia začala dialóg o liberalizácii vízového režimu pre občanov.

Komisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopoulos povedal: Som veľmi spokojný s obrovským pokrokom, ktoré Kosovo dosiahlo od roku 2014 pri plnení podmienok vízového plánu. Som presvedčený, že bude Kosovo čoskoro schopné splniť zostávajúce požiadavky.“

Komisia stanovila štyri základné priority, ktorým sa má krajina venovať. Prvou z nich je zabezpečenie dostatočného poštu sudcov, ktorí sa budú špecializovať na závažné trestné činy. S tým súvisí aj druhá požiadavka, ktorá požaduje zachovanie záznamov o vyšetrovaniach či súdnych rozhodnutiach, ktoré budú k dispozícii pre prešetrenie v prípadoch korupcie či organizovaného zločinu. Ďalšími požiadavkami je zabezpečiť nezávislé hodnotenie verejného obstarávania a vytvorenie orgánu pre verejné obstarávanie.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

„Dúfam, že konečný cieľ pre Kosovo dosiahneme už v roku 2016. Využime zostávajúci čas pre prípravu občanov na bezvízové cestovanie. Na návšteve začiatkom roku 2016 osobne zhodnotím pokrok pri plnení zvyšných požiadaviek,“ avizoval komisár Avramopoulos.

O vik

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices