Miroslav Mikolasik
Miroslav Mikolášik. PHOTO: Audiovisual.europarl.europa.eu

Miroslav Mikolášik kritizuje vládu: Nevenuje sa energetickej sebestačnosti Slovenska

Na poslednom plenárnom zasadnutí v Štrasburgu europoslanci rokovali aj na tému vznikajúcej energetickej únie. Podľa poslanca Miroslava Mikolášika (EĽS/KDH) je prioritou prepojiť energetickými sieťami všetky členské krajiny. Slovenskej vláde vyčíta nedostatok angažovanosti pri budovaní nových ropovodov naprieč Európou.  

Na plenárnom zasadnutí sa rokovalo o správe Na ceste k európskej energetickej únii. Aké sú závery?

Je to rozsiahly materiál, ktorý hodnotí súčasný stav energetiky v Európe, dostupnosť cien, výroby, udržateľnosti a inovácií, zvýšenie podielu obnoviteľnosti energetických zdrojov. Dnes ešte nemáme prepojené všetky členské štáty energetickými sieťami, veľmi slabé prepojenie máme s Maďarskom, ale aj s Ruskom.

Slovensko sa napríklad ešte stále trápi s dobudovaním tretieho a štvrtého bloku v Mochovciach a energiu stále dovážame. Akonáhle sa práce dokončia, môžeme sa stať exportérom elektrickej energie. Nemám však pocit, žeby súčasná vláda venovala dostatočnú pozornosť energetickej sebestačnosti.

V europarlamente sa momentálne najviac diskutuje o tkz. inteligentných systémoch získavania energií. Na akom princípe fungujú?

Inteligentné systémy pracujú s novým využitím obnoviteľných zdrojov. Mali by vyhodnocovať súčasný stav a znižovať podiely energií, ktoré spôsobujú klimatické zmeny. Je dobré, že sa o tom nielen diskutuje, ale pristupuje k realizácii tohto projektu.

Energetická bezpečnosť, v istom zmysle sme stále závislí od Ruska, čo je pre nás veľká nevýhoda. Nemecko si preto na základe dohody s Gazpromom buduje súkromný plynovod Nord Stream 2, ktorý bude obchádzať územie Slovenska. A my sa len prizeráme ako sa budujú nové partnerstvá na osi východ-západ bez nás. Plány na výstavbu ropovodov a plynovodov, ktoré mali ísť cez Turecko a Bulharsko končia v Maďarsku. Zaujímalo by ma či slovenská vláda len krčí ramená, alebo sa aktívne zapája do tohto dialógu. Slovensko si pamätá na energetickú krízu v roku 2009, kedy Rusko zastavilo prívod energie Ukrajine a tým pádom aj nám, čo by malo vplyv nielen na občanov v domácnostiach, ale rovnako aj priemysle.

Viac..  Europoslanec Eugen Jurzyca: Banky čaká zmena, budú zavádzať okamžité platby

Spomínali ste súkromný projekt Nemecka a Ruska. Energetická únia pritom hovorí o väčšom prepojení jednotlivých členských krajín. Môže do toho nejako vstúpiť EÚ?

Dnes je drvivá väčšina svetovej ekonomiky v súkromných rukách. Nerozdeľoval by som túto otázku medzi štátne a súkromné podniky. Je síce pravda, že energetiku si ponechávajú štáty vo vlastných rukách. Je to strategická vec, ale Európska únia už dokázala na iných príkladoch, že má páky na to, aby dokázala pôsobiť aj na najmocnejšiu krajinu akou je Nemecko. Komisia však akoby nevyužila svoju príležitosť, že do tohto súkromného nemecko-ruského projektu nebude zasahovať svojimi otázkami.

Hlavná myšlienka energetickej únie je plne integrovaný európsky trhu s energiou.

Bude to krok dopredu v zefektívňovaní, ktorý pomôže znižovať dopyt po energiách. Už len zatepľovanie starých bytov a panelákov a výmena okien vybudovaných počas socializmu nás stálo veľké množstvo peňazí. Unikalo cez ne sa strácalo 40 až 45 percent energií. Na kúrenie takýchto budov pritom stačí 60 percent z pôvodného rozpočtu. Zvyšok ušetrených peňazí sa predsa dá použiť na iné rozvíjajúce sa odvetvia.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Miroslav Mikolášik.

O jac

Odporúčame pozrieť

obnovitelne zdroje energie

Europoslanci chcú podporiť zavádzanie obnoviteľných zdrojov energie

Navrhovaným zákonom sa urýchli postup udeľovania povolení pre nové elektrárne na výrobu energie z obnoviteľných …

Consent choices