Utečenci sú šancou do budúcna, odkazuje Angela Merkel

BERLÍN – Napriek mnohým problémom predstavuje príchod státisícov utečencov pre Nemecko predovšetkým príležitosti do budúcna. V novoročnom prejave to povedala nemecká kancelárka Angela Merkel. Nemcov tiež vyzvala k súdržnosti. Nemecko podľa nej výzvy spojené nielen s utečeneckou vlnou zvládne, pretože je to silná krajina.

Angela Merkel v príhovore priznala, že integrácia toľkých ľudí bude stáť „čas, sily i peniaze“. „Pokiaľ to ale vezmeme za správny koniec, je dnešnou veľkou úlohou prisťahovalectvo a integrácia toľkých ľudí šancou do budúcna,“ píše sa v texte prejavu.

Treba sa síce poučiť z chýb minulosti, ale úspešné prisťahovalectvo podľa kancelárky krajiny vždy obohatilo – hospodársky i spoločensky.

Výzva k súdržnosti

Tvárou v tvár silnejúcim xenofóbnym a rasistickým náladám v spoločnosti kancelárka vo zverejnenom texte prejavu vyzvala obyvateľov Nemecka, aby sa nenechali rozdeliť.

„Je dôležité, aby sme nepočúvali tých, ktorí si s chladom či dokonca nenávisťou v srdci chcú uzurpovať nemectvo len pre seba a ostatných z neho chcú vylúčiť,“dodala.

Anglické a arabské titulky

Stanica ZDF tento rok k novoročnému prejavu kancelárky Angely Merkel prvýkrát ponúkla tiež anglické a arabské titulky. Príhovor predsedníčky nemeckej vlády si s nimi bude možné prehrať ihneď po odvysielaní štvrťhodinového posolstva na internetovej stránke verejnoprávnej televízie.

Viac..  Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

„Pomocou arabských a anglických titulkov sa chce ZDF dostať k čo najväčšiemu počtu utečencov,“ uviedla stanica. Anglické a arabské titulky už bežali počas vianočného príhovoru prezidenta Joachima Gaucka.

Nemecko je jedným z hlavných cieľových štátov, kam migranti počas súčasnej krízy smerujú. Tento rok ich do krajiny podľa oficiálnych údajov prišlo už viac ako milión.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices