mariya gabriel
Mariya Gabriel. PHOTO: © European Union 2016. Spravodajkyňa uznesenia.

Prinesie európsky samit členských štátov definitívne riešenie migračnej krízy?

Plánovaný veľký samit 28 členských krajín Európskej únie sa okrem iného bude týkať aj migračnej politiky. Nemecko organizuje aj minisamit ôsmich štátov o prijímaní utečencov. Aké očakávania v tejto téme plynú z veľkého samitu?

„V tomto prípade sa môže „dvojrýchlostná Európa“ interpretovať dvojako. Ak ide o to, aby skupina štátov rozhodovala bez dohody s ostatnými, potom sme striktne proti. Ak sa ale takéto stretnutie koná v súlade so zmluvami, ktoré umožňujú vytvoriť mechanizmus posilnenej spolupráce a nástroje na zrýchlenie rozhodovania v naliehavých prípadoch, potom áno,“ vysvetľuje Mariya Gabriel z Európskej ľudovej strany.

Niektorí hovoria, že Európa len nemá svoje dobré obdobie. Pervenche Berès zo Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov však hovorí: Jean-Claude Juncker sa nechal počuť, že toto nie je čas na polovičné opatrenia. Verím, že práve on by mal predkladať návrhy, ktoré vyzývajú a nútia štáty k tomu, aby sa neuspokojili s polovičnými opatreniami a reagovali.“

Poslankyne vidia riešenie situácie v spoločnej politike Európy a odmietajú polovičné opatrenia, ktoré v podstate k ničomu nevedú. „Dnes potrebujeme spoločné kroky a spoluprácu s tretími krajinami,“ vyjadrila sa poslankyňa Gabrielová.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

V. Remišová: Riešenie dopadov migračnej krízy na samosprávy – 127 miliónov eur z eurofondov

Plníme sľuby a pomáhame. Samosprávy môžu žiadať o príspevok z eurofondov na kompenzáciu nákladov v súvislosti s migračnou …

Consent choices