Prinesie rok 2016 nové riešenia migračnej krízy či terorizmu? Pozrite si najočakávanejšie témy plenárnych zasadnutí

V posledných mesiacoch roku 2015 dostala v Európskom parlamente najväčší priestor migračná kríza a teroristické hrozby, ktorým Európa čelila. Od toho sa budú odvíjať aj prvé témy, ktoré bude Parlament riešiť v roku 2016. Čo obsahuje agenda 2016?

V rámci migračnej krízy už platia núdzové opatrenia. Začalo s nimi Maďarsko, keď zatvorilo svoje hranice. Riadením migrácie sa presídlilo asi len 200 migrantov z celkového počtu 160 000. Rok 2016 by teda mal priniesť návrhy na komplexný prístup k migrácii a v marci by sa malo hlasovať o novom systéme pohraničnej a pobrežnej stráže.

Po útokoch v Paríži boli okrem parížskej metropoly oslabené aj ostatné európske mestá. Europol by preto už v apríli mal získať väčšie právomoci, aby sa uľahčilo sprostredkovávanie tajných informácií. Uvažuje sa aj o tom, že by získal dohľad nad kyberjednotkami polície, ktoré sledujú verbovanie mladých na stranu džihádistov. Dôraz na vzdelávanie by mal obmedziť radikalizáciu mladých ľudí a zastaviť šírenie nenávisti na internete.

Viac..  Chybné výrobky: prepracované pravidlá na ochranu spotrebiteľov pred škodami

Tieto otázky sa týkajú nielen monitorovania skupín, ale aj jednotlivcov. Presun údajov o cestujúcich pri medzinárodných letoch súvisí s ochranou osobných údajov. Ešte pred Vianocami sa tri inštitúcie zhodli na reforme balíku o údajoch, ktorého text by mal byť schválený  v tomto roku.

Okrem týchto tém bude naďalej prioritou dodržať nezáväznú dohodu, ktorá vznikla na konferencii COP 21 v Paríži. Rokovať by sa malo aj o štvrtom železničnom balíku, politickej dohode či o jednotnom digitálnom trhu.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

azyl, migranti

Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Komisia prijala oznámenie, v ktorom hodnotí výsledky dosiahnuté v oblasti migrácie a azylu za posledné …

Consent choices