Sacharova cena 2015
Ceremoniál udeľovania Sacharovej ceny. PHOTO: Audiovisual.europarl.europa.eu

Saudskoarabský bloger, ktorý dostal v europarlamente Sacharovou cenu je doma vo väzení

Tohtoročný víťaz Sacharovej ceny za slobodu myslenia si po ocenenie neprišiel. Saudskoarabský bloger Raíf Badáwí je doma držaný väzbe. Za porušovanie zákonov krajiny a urážku islamu bol odsúdený na desať rokov väzenia a tisíc rán bičom.

Badáwí na svojej internetovej stránke Slobodní saudskí liberáli, kritizoval vysokých duchovných predstaviteľov, miestnu univerzitu označil za potenciálnu náboráreň pre teroristov.  Zatkli ho pred tromi rokmi, prvých päťdesiat rán bičom dostal v januári 2015. V súčasnosti je údajne zatvorený na samotke a drží protestnú hladovku.

Jeho žena, ktorá sa s tromi deťmi presťahovala do Kanady, momentálne nevie v akej situácii sa ocitol, ale dúfa, že ho prepustia na amnestiu začiatkom nového roku. „Raíf nie je zločinec, ani terorista. Takmer sa dostal na slobodu, mal za nami pricestovať do Kanady. Potom ho ale previezli do iného väzenia. Zaskočilo ma to,“ povedala Ensaf Haidar. Odvtedy s manželom nehovorila, no kvôli jeho podlomenému zdraviu by bola rada, keby skončil s hladovkou.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Podľa Ensaf Haidar môže byť udelenie Sacharovej ceny signálom k Badáwího prepusteniu. „Chcela som, aby si ju prišiel osobne prevziať a dostal príležitosť prehovoriť.“ Nestalo sa tak. Ocenenie prišla do Štrasburgu prevziať ona.

Európsky parlament udeľuje Sacharovu cenu od roku 1988 osobnostiam, ktoré poukazujú na porušovanie ľudských práv.

Celý rozhovor si môžete pozrieť v priloženom videu:

 

 

O jac

Odporúčame pozrieť

EÚ poukazuje na postupný úpadok základných slobôd v Hongkongu

Situácia v oblasti demokratických princípov a ľudských práv v Hongkongu sa zhoršovala aj v roku …

Consent choices