Vlna migrantov neslabne, do Grécka dorazilo ďalších 3 600 utečencov

ATÉNY – Ďalších 3 600 utečencov dorazilo len vo štvrtok ráno do aténskeho prístavu Pireus z gréckych ostrovov, ktoré sú prestupnou stanicou pre migrantov z Blízkeho východu cez Turecko do Európy. Informovala o tom agentúra DPA.

Napriek nepriaznivému počasiu, ku ktorému sa v Grécku vo štvrtok pridali prvé poriadne mrazy, príliv utečencov na gumových člnoch príliš nepoľavuje.

Vysoké vlny

V morských oblastiach vanie silný nárazový vietor, ktorý zdvíha vysoké vlny, pre ktoré môže dôjsť k ďalším nešťastiam. Grécke trajekty vypravené aténskou vládou vo štvrtok priviezli utečencov, ktorí sa dostali na ostrovy Samos, Chios a Lesbos. Väčšina migrantov je zo Sýrie a podľa gréckych úradov, ktoré ich registrujú, ich drvivá väčšina chce ísť do Nemecka.

Trajekty medzi ostrovmi a veľkými gréckymi prístavmi pravidelne plávajú už niekoľko mesiacov. Fakt, že počet ľudí, ktorí prichádzajú z Turecka, sa nijak zásadne neznížil, potvrdila aj unijná agentúra na ochranu vonkajších hraníc Frontex. Tá uviedla, že len počas nedele ku gréckym ostrovom dorazilo po mori 3 467 utečencov.

Dohoda s Tureckom

Európska únia pritom koncom novembra uzavrela dohodu s Tureckom, v ktorej sa Ankara zaviazala, že bude lepšie strážiť svoje hranice. Pred jej uzatvorením prichádzalo denne z Turecka 5 000 až 6 000 migrantov, teraz je to o čosi menej. Nedá sa pritom jednoznačne povedať, či drobný pokles je výsledkom aktivít Turecka alebo skôr dôsledkom horšieho počasia, ktoré teraz plavbám po mori toľko nepraje.

Viac..  Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Väčšina migrantov z Grécka mieri ďalej do západnej Európy po takzvanej balkánskej trase, ktorá vedie cez územie Macedónska, Srbska, Chorvátska a Slovinska.

Zomreli na ceste

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov v stredu oznámil, že cez more sa tento rok do Európy dostalo už viac ako milión ľudí. Ide o najväčšiu európsku utečeneckú vlnu od druhej svetovej vojny. Viac než 3 700 ľudí pri pokuse dostať sa do Európy cez more zomrelo.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EÚ pomáha Grécku hasiť ničivé lesné požiare

Členské krajiny EÚ zmobilizovali 11 hasičských lietadiel a jeden vrtuľník z rezervy rescEU na pomoc …

Consent choices