Dánsko je pripravené od januára kontrolovať vlaky smerujúce do Švédska

KODAŇ – Železničná zastávka na kodaňskom letisku je pripravená na kontroly cestujúcich smerujúcich vlakom cez Öresundský most do Švédska. Spravodajský portál The Local uviedol, že vlastník stanice už medzi koľajami vybudoval plot, ktorý zaistí, aby sa nikto nemohol vyhnúť kontrole totožnosti.

S overovaním identity, ktoré Švédsko požaduje pre utečeneckú krízu, sa začne 4. januára. Štokholm si od opatrení sľubuje, že povedie k zníženiu prúdu migrantov smerujúcich do Švédska.

„Stavali sme po nociach, kedy nebola dopravná špička,“ uviedla štátna spoločnosť Sund og Baelt, ktorá železničnú stanicu na letisku vlastní. „Nebolo to zase veľmi drahé. Po debatách sme sa nakoniec rozhodli pre štandardnú výšku plotu, aby sme ho použiť inde, až táto kríza skončí,“ dodala.

Kontroly totožností

Stavebné úpravy hradí Dánsko, sodiálnodemokratická opozícia takýto prístup ale kritizuje. Tvrdí, že by to mal zaplatiť Štokholm. „Švédska vláda očakáva, že ľudia cestujúci do ich krajiny budú kontrolovaní, preto je opodstatnené, aby náklady na ne hradila,“ uviedla strana.

Švédsko v reakcii na utečeneckú krízu začne od 4. januára uplatňovať zákon, podľa ktorého budú musieť všetci dopravcovia pod hrozbou pokuty až 50 000 švédskych korún kontrolovať totožnosť svojich pasažierov smerujúcich do Švédska. Toto opatrenie prevádzkovatelia vlakov, autobusov a trajektov, ale aj dánska vláda tvrdo kritizujú.

Prvá zastávka na letisku

V prípade železničného spojenia medzi Švédskom a Dánskom budú všetky vlaky začínať a končiť na kodaňskom letisku, kde je prvá zastávka na dánskom území. Tu cestujúci prejdú kontrolou a prestúpia na spoje do centra dánskej metropole.

Desaťmiliónové Dánsko, ktoré tento rok do novembra prijalo okolo 150 000 žiadateľov o azyl, sa snaží prúd migrantov smerujúcich do krajiny obmedziť. Švédsky premiér Stefan Löfven na konci novembra oznámil, že jeho krajina je nútená sprísniť hraničné kontroly aj doteraz ústretovú azylovú politiku. Od obnovenia pasových kontrol na hranici pri Malmö v polovici novembra počet utečencov prichádzajúcich do Švédska značne klesol.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Severnú Európu zasiahli búrky; trajekty v Baltskom mori nepremávali

Veterné počasie a búrky na severe Európy spôsobili meškania v leteckej doprave, pozastavenie trajektových liniek …

Consent choices