Pál Csáky
Pál Csáky, europoslanec. PHOTO: European Parliament 2015

Europoslanec Csáky: Čína má najväčšie finančné úspory na svete, snáď ich investuje do zlepšenia životného prostredia

Mocnosti aj menšie štáty sa v Paríži na energetickom summite dohodli na zásadných zmenách a bodoch, ktoré majú ozdraviť životné prostredie. Najväčším hráčom, na ktorého kroky sa po summite najviac striehne, je veľmoc Čína. Aké zmeny v jej investíciách prognózuje politik Pál Csáky? 

Ako vnímajú europoslanci výsledok – dohodu energetického summitu v Paríži?

Každý je nadšený výsledkom summitu, dohodou, ku ktorej sa dospelo. Sme tu však niektorí v parlamente, ktorí hovoríme, že treba byť aj opatrný. Dobré rozhodnutia padali aj v minulosti, ale rozdiel je ich napokon realizovať. Z toho dôvodu sme niektorí podporili návrh, aby tento bod bol zaradený do programu parlamentu.

V čom vidíte úlohu parlamentu v ďalšom postupe po energetickom summite?

Bude tlačiť na EÚ ako celok, a na členské krajiny zvlášť, aby túto dohodu aj realizovali v praxi. Pevne dúfam, že dôjde k pozitívnym zmenám. Dúfam, že sa podarí zmierniť ten trend, ktorý teraz sledujeme a je nepriaznivý.

V minulosti dodržiavanie podobných zmien nebolo dôsledné.

EP má byť aktívny v tejto veci. Majú byť stretnutia aj formálne, aj neformálne väčších mocností aj v budúcnosti, aby sa to kontrolovalo. Teraz je situácia priaznivejšia. Čína dosiahla takú úroveň vyspelosti a v generovaní problému, že začína mať vážne problémy. Teraz vynakladajú viac nákladov na riešenie zdravotných problémov, aby mohli vynaložiť viac financií na riešenie ochrany životného prostredia. Je to aktuálne ich životný záujem, takže dúfam, že teraz urobia viac. Obdobná situácia je v Indii. Od týchto dvoch krajín záleží realizovanie dohody. USA majú každý rok takisto problémy, sú rovnako v riešení problému zainteresovaní.

Viac..  Európska Únia chce zakázať používanie kotlov na zemný plyn

Ako vidíte situáciu v Európe?

Európe, najmä oblasti Beneluxu, hrozí, že ak bude pokračovať tento trend, môžu vzniknúť veľké problémy od oblasti Nemecka až po Francúzsko.

Čína je centrom vysokých emisií. Môže za to najmä veľkovýroba, ktorú majú enormnú. Veľmi to vplýva na životné prostredie. Zmenia výrobné plány na úkor peňazí a v prospech životného prostredia?

Číne išlo pred niekoľkými rokmi o to, aby dosiahla ekonomický rast za akýchkoľvek okolností. Teraz má obrovské zisky a našetrené peniaze. Tie vynakladajú na zdravotné problémy svojich občanov, namiesto dlhodobých investícií do zlepšenia životného prostredia. Myslím, že znehodnotené prostredie v Pekingu nakopne ešte viac Čínu, aby zmenila tok svojich investícií. Čína ako štát má najväčšie finančné úspory na svete, snáď to využije v prospech celého sveta.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Pál Csáky.

 

O bed

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices