Frontex nefunguje, Brusel prišiel s novým plánom

Vyše 700 000 migrantov, ktorí prišli na územie Európskej únie za posledných pár mesiacov otvorilo otázky týkajúce sa vonkajších hraníc Európy i samotného Schengenu. Aj keď sa názory na zabezpečenie hraníc líšia, všetkým je jasné, že nejaké opatrenia potrebné sú.

Komisia predložila návrh nového európskeho systému pohraničnej a pobrežnej stráže, ktorý by mal dohliadať na podobné útvary v členských štátoch. Súčasné bezpečnostné riziká tragicky zobrazené cez parížske útoky svedčia o potrebe okamžitých krokov,“ povedal Frans Timmermans, prvý podpredseda Európskej komisie.

Cieľom tohto nového systému stráže je nahradiť Frontex, ktorý väčšina kritizuje kvôli neefektívnosti. Ozývajú sa ale aj hlasy, ktoré tvrdia, že systém naruší suverenitu členských štátov. Timothy Kirkhope zo Skupiny európskych konzervatívcov a reformistov sa k téme vyjadril na pléne: Ak krajina nedokáže kontrolovať svoje hranice ani nechce požiadať o pomoc, mali by sme jej dať na výber: prijmite pomoc lebo inak bude mať zvyšok Únie právo na vykonanie ďalších krokov.“

Viac sa dozviete v priloženom videu:

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

O vik

Odporúčame pozrieť

Von der Leyenová odporučila Hoekstru na post eurokomisára pre klimatické otázky

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v utorok vypočula holandského kandidáta na post …

Consent choices