tsipras
Alexis Tsipras, grécky premiér. PHOTO: European Parliament 2015

Grécko v otázke dôchodkov veriteľom nevyhovie, odkazuje premiér Tsipras

ATÉNY – Grécko nevyhovie „nerozumným požiadavkám“ svojich veriteľov v otázke dôchodkov. Povedal to v nedeľu grécky premiér Alexis Tsipras. Alexis Tsipras ale podľa agentúry AFP pripustil, že systém je na pokraji zrútenia a musí sa reformovať.

„Veritelia musia vedieť, že dohodu s nimi budeme plne rešpektovať, ale že to neznamená, že pristúpime na nerozumné a nespravodlivé požiadavky. Nezaviazali sme sa nájsť peniaze len pomocou škrtov v dôchodkoch. Naopak, dohoda počíta s možnosťou ekvivalentných opatrení, ktoré sme už začali zavádzať,“ povedal premiér v rozhovore, ktorý zverejnil denník Real News.

Dohoda s veriteľmi

Tsiprasova ľavicová vláda vlani v júli odstúpila od predvolebných sľubov o zastavení úsporných politík a pristúpila na dohodu s európskymi veriteľmi. Dohoda počíta s ďalšou pomocou Grécku vo výške až 86 miliárd eur v budúcich troch rokoch výmenou za nové reformy.

Urobila tak pod hrozbou, že Grécko by mohlo byť nútené opustiť eurozónu. Vláda už presadila v parlamente niektoré neobľúbené reformy, čím prišla o niektorých politických spojencov.

Viac..  E. Jurzyca: Ochota Slovákov vynakladať peniaze na zelené projekty naďalej klesá

Tsiprasove sľuby

Tsipras sľubuje obyvateľom, že v tomto roku dôjde v Grécku po šiestich rokoch krízy opäť k ekonomickému rastu, zníženiu zadĺženosti, ukončeniu kontrol peňazí a oživeniu zahraničného obchodu.

Jeho optimizmus ale jeho spoluobčania podľa najnovšieho prieskumu nezdieľajú. Podľa 55 percent respondentov sa situácia v krajine tento rok naopak zhorší, 61 percent obyvateľov očakáva, že sa vráti hrozba odstúpenia Grécka od eura.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ pomáha Grécku hasiť ničivé lesné požiare

Členské krajiny EÚ zmobilizovali 11 hasičských lietadiel a jeden vrtuľník z rezervy rescEU na pomoc …

Consent choices