Miloš Moravčík
Miloš Moravčík, podpredseda KDH pre verejné financie. PHOTO: archív MM.

Migranti sa Slovenska boja viac ako Slováci migrantov

Predseda vlády Robert Fico zavádza verejnosť keď tvrdí, že jediné, čo nás chráni pred migrantmi je počasie. Podľa štatistík Eurostatu totiž migranti nemali záujem o Slovensko ani vtedy, keď bolo lepšie počasie. Potvrdzujú to zverejnené údaje, podľa ktorých za tretí kvartál predchádzajúceho roka požiadalo o azyl na Slovensku len pätnásť prvožiadateľov. V júli ich bolo päť, v auguste päť a v septembri tiež len päť. Slovensko tak vysoko zvíťazilo v rebríčku krajín Európskej únie, ktoré sú najmenej atraktívne pre emigrantov. Dá sa teda povedať, že emigranti sa v skutočnosti boja Slovenska viac ako Slováci emigrantov.

Premiér aj jeho ministri sú o týchto štatistikách dobre informovaní a namiesto ukľudňovania ľudí, zavádzajú verejnosť a šíria strach. Vyhovuje im, keď sa v spoločnosti rozpráva o emigrantoch a nie o kauzách typu Váhostav, firmách tety Anky či peniazoch v alobale. Keď sú ľudia živení strachom z blížiacich sa húfov emigrantov, prestávajú rozmýšľať nad tým, že školy vychovávajú nezamestnaných, že nedostávajú dobrú zdravotnú starostlivosť a že seniorom sa zvýšia dôchodky len o euro a deväťdesiat centov. Ak to takto pôjde ďalej, tak sa ľahko môže stať, že čoraz viac Slovákov bude tiež nútených rozmýšľať o ekonomickej migrácii.

Viac..  Michal Wiezik: Máme nový, veľký nástroj na znižovanie emisií z priemyslu. Týka sa aj poľnohospodárov

Dobrá vláda by preto nemala strašiť migrantmi, ale mala by sa venovať tomu, čo od nej ľudia skutočne potrebujú. Za peniaze, ktoré jej platia, si totiž zaslúžia služby na úrovni. Ak by sa upchali korupčné diery v štátnej kase, tak by bolo dosť peňazí aj na dobré školstvo, aj na kvalitné zdravotníctvo. Ak by ministri hospodárili lepšie, tak by mohla byť lepšia aj sociálna starostlivosť aj dôchodkové zabezpečenie. Na to, aby sa to zlepšilo sa však treba začať venovať reálnym problémom ľudí, nie vymýšľať fiktívne.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Miloš Moravčík, poslanec NR SR za KDH

 

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices