Galko
Ľubomír Galko. PHOTO: Redakcia / archív ĽG.

Exminister Galko: Za Mali som sa hanbil, budem sa aj za Islamský štát?

Nedávno naša vláda ponúkla 5 (päť!) vojakov svojim spojencom do Francúzska na misiu do Mali. Bolo to hanebné a bolo to úbohé. Hanbil som ako bývalý minister obrany i ako občan. Takto sa zodpovedná krajina, ktorá chce skutočne prispieť do boja proti medzinárodnému terorizmu, neprezentuje.

Takže čo môže urobiť Slovenská republika, ak sa chce podieľať na riešení jednej z najväčších svetových výziev roka 2016, ktorou je porážka Islamského štátu a s ňou súvisiacim bojom proti medzinárodnému terorizmu? Môže prispieť pripravenosťou našich jednotiek Ozbrojených síl  (OS SR) zapojiť sa do medzinárodných operácií.

Možnú účasť našich vojakov nemyslím ako priamu účasť bojových jednotiek OS SR, nakoniec momentálna situácia v krízovej oblasti ani takéto zapojenie nepredpokladá. Čo však môžeme ponúknuť, sú špeciálne spôsobilosti v určitých oblastiach, ktoré Islamský štát postupne v boji s medzinárodnou koalíciou krajín, ktorej je aj Slovensko členom, stráca a pravdepodobne bude strácať aj naďalej.

Dobrým príkladom môže byť Irak. Nedávno sa Iračanom podarilo získať kľúčové mesto Ramádí, ktoré je dôležité nielen svojou pozíciou v západoirackej provincii Anbár, susediacej so Sýriou, Jordánskom a Saudskou Arábiou, ale je zároveň aj vstupnou bránou do 100 km vzdialeného Bagdadu.

Máme niekoľko spôsobilostí, ktorými môžeme byť nápomocní pri porážke Islamské štátu:

1) 5. pluk špeciálneho určenia – elitný pluk, disponujúci špeciálnym výcvikom, napríklad na pôsobenie v zastavaných oblastiach, vyhľadávanie tzv. „zostatkových“ teroristov, na mentoring – výcvik irackých síl – priamo v Iraku alebo u nás, na Slovensku

2) odmínovači – v meste Ramádí sú v súčasnosti jedným z najväčších problémov zamínované oblasti. Pri odmínovaní týchto oblastí, v ktorých sa už nebojuje, by bolo správne ponúknuť medzinárodnej koalícii krajín proti Islamskému štátu našich kvalitných odmínovačov. Dnes to ešte nie je možné, situácia tam nie je taká, že by sme ich tam mohli okamžite poslať. Bezpečnosť, ktorú v takýchto prípadoch pre našich vojenských špecialistov požadujeme, ešte nie je v danej oblasti garantovaná. Je však predpoklad, že ak budú podobne pozitívne správy pokračovať, padne rozhodnutie o pozemnej ofenzíve USA a ďalších krajín medzinárodnej koalície a táto bezpečnosť pre našich odmínovačov garantovaná bude. Preto by sme mali byť pripravení v priebehu nasledujúceho roka ponúknuť do medzinárodnej misie dostatočne silný príspevok tejto vojenskej spôsobilosti

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

3) V určitej forme je možné počítať aj súčasťou našich chemikov a zdravotníkov. To sú ďalšie dve vojenské spôsobilosti, ktoré sme schopní do zahraničnej misie poskytnúť v prípade, že by takáto požiadavka bola vznesená.

Tomuto je potrebné v rámci roka 2016 venovať úsilie na Slovensku. To znamená výcviku našich špeciálnych vojenských jednotiek a následne našim príspevkom do operácií medzinárodného krízového manažmentu a zahraničných misií v rámci boja proti medzinárodnému terorizmu, a nie nejakému marketingovému kriveniu slovenskej legislatívy a kvantitatívnemu navyšovaniu príslušníkov Ozbrojených zborov (policajtov), ako sa to, žiaľ, deje u nás teraz.

Nepotrebujeme nových 2.500  pochodujúcich policajtov na Slovensku, ale potrebujeme dobre vycvičených a pripravených  vojakov – špecialistov, ktorých vieme ponúknuť do zahraničných misií, ak bude treba. A potrebujeme aj odhodlanie a politickú vôľu. Snáď sa už podobná zbabelosť, akú Ficova vláda predviedla v prípade Mali,v budúcnosti nezopakuje. Raz totiž medzinárodnú pomoc môžeme potrebovať aj my.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Ľubomír Galko, exminister obrany, tímlíder SaS pre vonkajšiu a vnútornú bezpečnosť.

O Ľubomír Galko

Ľubomír Galko - exminister obrany, tímlíder SaS pre vonkajšiu a vnútornú bezpečnosť, poslanec NR SR.

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices