caj
Moslim v mešite ponúka čaj reportérovi TV JOJ Rastislavovi Striškovi. Reprofoto: tv joj

Moslimovia v parížskych mešitách rozdávali ľuďom inej viery čaj a odpovedali na otázky o islame

PARÍŽ – Parížania a celé Francúzsko v nedeľu končí svoj pietny týždeň pre obete teroristických útokov. Na parížskom Námestí republiky platili špeciálne bezpečnostné opatrenia pre záverečnú ceremóniu. Štáb TV JOJ nakrúcal v uliciach Paríža od skorých ranných hodín. Moslimovia v mešitách rozdávali ľuďom inej viery čaj a odpovedali na otázky o islame. Čajom ponúkli aj reportéra TV JOJ Rasťa Striška.

Na Námestí republiky v centre Paríža sa v nedeľu uskutočnilo posledné z tohtotýždňových zhromaždení na uctenie si pamiatky obetí džihádistických útokov z januára minulého roku. Všetko prebiehalo pod prísnym dohľadom polície. muži zákona prehľadávali domácich i turistov.

Na zhromaždení bol aj prezident Francois Hollande, ktorý predtým spolu s parížskou primátorkou Annou Hidalgo na námestí odhalil pamätnú tabuľu na pamiatku všetkých 149 obetí atentátov, ktoré vlani zasiahli Francúzsko.

Čaj bratstva

Hollande dokonca nečakane zavítal do Veľkej mešity v Paríži, ktorá – podobne ako aj mnohé iné mešity v krajine – tento víkend otvorila svoje brány širokej verejnosti.

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

V mešitách sa totiž konajú posedenia pri „čaji bratstva“ a orientálnych sladkostiach. Cieľom je pokúsiť sa potlačiť v krajine islamofóbiu a poukázať na rozdiel medzi džihádizmom a umierneným a mier vyznávajúcim islamom.

„Máme otvorené dvere preto, aby ste aj vy spoznali náš moslimský svet. Ľudia sa pýtajú napríklad, či naozaj môžu existovať spolu v tejto republike moslimovia, židia aj kresťania spoločne. Ako náhle sa viac spoznáme a pochopíme, potom nie je naozaj žiadny problém,“ potvrdil imám vo Veľkej mešite v Paríži Abu Talib.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Bojujeme ďalej proti ruskej vojnovej propagande zneužívajúcej športovcov

V Európskom parlamente pokračujú aktivity s cieľom zabrániť propagácii ruského a bieloruského režimu na blížiacich …

Consent choices