Obchodná dohoda o high-tech produktoch sa blíži do cieľa. V hre je 1,3 bilióna eur

Európska únia a Svetová obchodná organizácia sa stali partnermi v high-tech obchodnej dohode. Dokončili ju s cieľom eliminovať obchodné clá na viac ako 200 high-tech výrobkov, pričom sa prezentovali podrobné záväzky všetkých účastníkov.

Dohoda rozširuje informačnú dohodu o obchode s produktmi informačných technológií z roku 1996. Ide o globálne krytie obchodov vo výške 1,3 bilióna eur, čo z nej robí najväčšiu dohodu Svetovej obchodnej organizácie za posledných dvadsať rokov.

K posledným fázam dohody sa vyjadrila aj komisárka Európskej komisie pre obchod Cecilia Malmström: „Vrelo vítam uzatvorenie tejto dohody. Je to skvelá správa pre spotrebiteľov, ktorých obľúbené elektronické výrobky by mali zlacnieť už na jeseň. Je to tiež podnet na európske technologické odvetvie spracovateľského priemyslu.“

Dohoda by mala ponúknuť lepší prístup k novým technológiám pre podnikateľov a tiež ich expandovanie na zámorské trhy. Výrobky, ktoré sa zbavia obchodného cla sú napríklad polovodiče, lekárke vybavenie, herné konzoly či GPS zariadenia.

Viac..  Miriam Lexmann: Slovensko má obrovskú príležitosť zatepliť budovy za európske peniaze

O vik

Odporúčame pozrieť

vlajky

EÚ a členovia WTO dosiahli významnú dohodu o zjednodušení obchodu so službami

Skupina 67 členov Svetovej obchodnej organizácie (WTO) vrátane EÚ v piatok zavŕšila rokovania o prelomovej …

Consent choices