Angela Merkel označila sexuálne incidenty v Kolíne za ohavné, chce zmenu

MAINZ- V reakcii na sexuálne napadnutia a krádeže zo silvestrovskej noci v Kolíne nad Rýnom, ktoré majú podľa polície na svedomí väčšinou utečenci, vyzvala Kresťanskodemokratická únia (CDU) nemeckej kancelárky Angely Merkel na sprísnenie imigračných zákonov.
Po správach o útokoch na ženy, ktorých sa podľa opisu policajtov dopustili skupinky mužov prevažne arabského či severoafrického pôvodu, začali Nemci vyzývať na prísnejšie kontroly.

Spolková republika prijala len v roku 2015 na svoje územie takmer 1,1 milióna migrantov.

Ohavné činy

„To, čo sa stalo počas silvestrovskej noci, boli ohavné kriminálne činy, ktoré vyžadujú rozhodnú odpoveď,“ vyhlásila Merkel. Zmeny sú podľa nej v záujme občanov, ale aj v záujme veľkej väčšiny utečencov.

Predstavenstvo CDU v sobotu na svojom zjazde v Mainzi schválilo návrh zahŕňajúci posilnenie právomocí polície pri kontrole identifikačných dokladov, ako aj možnosťneposkytnúť azyl cudzincom, ktorí boli usvedčení zo zločinov a odsúdení – hoci aj len podmienečne.

„Ak utečenci spáchajú trestný čin, musia za to niesť následky, čo znamená im musí byť odopreté právo, ak je tu trest odňatia slobody, aj keď podmienečný,“vyhlásila kancelárka.

Viac..  Čaputová: Ak sa v SR naruší právny štát, EÚ by mala uplatniť podmienenosť fondov

Tento návrh kresťanských demokratov musí ešte schváliť nemecký parlament.

Aj utečenci

Nemecké ministerstvo vnútra v piatok potvrdilo informácie, že medzi aktérmi násilností počas osláv príchodu nového roka v Kolíne boli žiadatelia o azyl.

Podľa vyjadrenia hovorcu ministerstva už polícia pozná mená niekoľkých desiatok osôb spojených s hromadným prepadávaním v kolínskych uliciach, kde boli obeťami prevažne ženy. Medzi nimi je 18 žiadateľov o azyl v Nemecku.

Vlna protestov

V Kolíne sa v súvislosti s incidentmi aj v sobotu konali protesty. Niekoľko stoviek ľudí, najmä žien demonštrovalo proti sexuálnemu násiliu. Do ulíc vyšli aj prívrženci krajnej pravice na mítingu proti islamizácii.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices