Nemci vracajú stále viac utečencov, tvrdia Rakúšania. Berlín to odmieta

BERLÍN/VIEDEŇ – Nemecko od začiatku nového roka navýšilo počty utečencov, ktoré denne posiela späť do Rakúska. V pondelok to oznámila rakúska polícia. Väčšina z vrátených migrantov pochádza z Afganistanu, Maroka a Alžírska. Sýrčania azyl dostávajú.

Od začiatku roku 2016 poslala nemecká polícia späť do susednej krajiny tisíce migrantov.

Stovky migrantov

Hovorkyňa polície spolkovej krajiny Horné Rakúsko, ktorá s Bavorskom susedí, Simone Mayr-Kirchberger uviedla, že denne policajti z Nemecka pošlú späť do Rakúska „asi 200 utečencov“. Deň za dňom pritom podľa nej Nemci posielajú takto viac a viac ľudí.

Hovorkyňa mníchovského oddelenia spolkovej polície uviedla, že sa úrady rozhodli dôsledne napĺňať takzvané dublinské pravidlá, podľa ktorých má žiadosť o azyl posúdiť ten štát Európskej únie, ktorý je zodpovedný za kontrolu vstupu konkrétneho cudzinca na únijné územie. Je to teda prvý členský štát, ktorého hranice žiadateľ prekročil.

Presnejšie povedané na základe dublinských pravidiel by mohla spolková polícia mohla späť do Rakúska všetkých prichádzajúcich, upozornila agentúra DPA.

Kontroly dokladov

Novo presadené opatrenie sa podľa DPA dotklo predovšetkým ľudí, ktorí chceli Nemeckom len prejsť a žiadosť o azyl podať vo Švédsku. Podľa agentúry APA krok najskôr súvisí so zavedením kontrol dokumentov medzi Švédskom a Dánskom a následne na dánsko-nemeckej hranici. Opatrenie sa dotklo predovšetkým ľudí z Afganistanu, Iránu, Iraku a Maroka. Sýrčanov väčšinou Nemci späť neposielajú.

Hovorca rakúskeho ministerstva vnútra Karl-Heinz Grundböck uviedol, že ani vstup do Rakúska a tranzit nemôžu brať migranti ako niečo automatické. Tiež Viedeň začala v poslednej dobe oveľa častejšie posielať utečencov do Slovinska.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Len zo spolkovej krajiny Kärnten poslali tento rok policajti na južnej hranici už viac ako 1 600 ľudí. Dôvodom boli väčšinou chýbajúce dokumenty či poskytnutie nevierohodných údajov, ktorými si migranti chceli zaistiť lepšie postavenie v azylovom konaní.

Prísnejšie podmienky

Kancelár Werner Faymann nastolil, že podmienky prekročenia rakúskych hraníc by sa mohli v blízkej budúcnosti ešte sprísniť. Chce to okrem iného pokúsiť sa rozlišovať vojnových utečencov a ekonomických migrantov už na hranici. „Už v dohľadnej dobe budeme na našej hranici aktívnejší než doteraz,“ uviedol kancelár.

Podľa údajov z polovice decembra v Rakúsku od začiatku minulého roka do konca novembra o azyl požiadalo 85 000 ľudí. Do konca roka mohlo podľa odhadov pribudnúť ešte ďalších 10 000 žiadostí. Do Nemecka podľa oficiálnych údajov v roku 2015 prišlo takmer 1,1 milióna migrantov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices