Potrestanie útokov zo Silvestra bude obtiažne. Mužov sa nedarí identifikovať

BERLÍN – Potrestanie páchateľov silvestrovských útokov v Kolíne nad Rýnom bude problematické, pretože polícii sa ich nedarí identifikovať. Povedala to kolínska primátorka Henriette Reker.

Podľa Henriette Reker je nutné zaistiť, aby sa podobné incidenty neopakovali. Bude si to vyžadovať nielen posilnenie policajnej prítomnosti v meste, ale aj intenzívnejšiu prácu s utečencami prichádzajúcimi do Nemecka.

Tresty pre páchateľov

Podľa primátorky by malo byť samozrejmosťou, že policajti silvestrovský incident čo najrýchlejšie vyšetria a páchateľov tvrdo potrestajú.„Považujem to ale za veľmi zložité. Polícia uvádza, že obete dokážu páchateľov len ťažko identifikovať,“ podotkla Reker. Podľa nej sa ukazuje, že nemecká spoločnosť je tvárou v tvár podobným udalostiam bezradná.

Podľa primátorky sa štátna správa aj polícia musí zasadiť o to, aby sa podobné incidenty už neopakovali. „Nemôžeme nechať všetko bežať tak, ako to bolo doteraz. Potrebujeme viac policajtov a potrebujeme zaistiť kamerový systém, ktorý polícii umožní sledovať, čo sa deje, a v prípade potreby okamžite zasiahnuť,“ povedala Reker.

Intenzívnejšia práca s utečencami

Zároveň ale vyzvala aj k intenzívnejšej práci s utečencami, ktorí podľa zasahujúcich policajtov tvoria podstatnú časť ľudí podozrivých zo silvestrovských útokov. „Máme pred sebou výzvu integrovať ľudí, ktorí k nám prichádzajú, do našej spoločnosti. K tomu patrí aj to, že im musíme priblížiť našu kultúru,“ povedala s tým, že migranti si musia osvojiť nemecké kultúrne návyky, medzi ktoré patrí aj odmietnutie ponižovania žien.

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

Polícia v Kolíne nad Rýnom prijala už vyše 500 trestných oznámení v súvislosti s udalosťami silvestrovskej noci. Zhruba v dvoch pätinách prípadov ide okrem iného o sexuálne napadnutie. Podľa svedkov mladí muži arabského a afrického vzhľadu v kritickú noc obkľučovali ženy, sexuálne ich napádali a okrádali.

Útoky v ďalších mestách

Podobné incidenty nahlásili v menšom rozsahu aj v Hamburgu, Stuttgarte a Düsseldorfe. Počas víkendu oznámila polícia v Bielefelde, že tiež v tomto meste počas silvestrovskej noci približne 500 mužov násilne vniklo do jedného hudobného klubu, kde následne sexuálne napádali ženy.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices