Macedónski policajti odhalia denne 150 falošných sýrskych pasov

SKOPJE – Viac ako 150 falošných sýrskych pasov zachytia denne macedónski policajti na hraniciach s Gréckom, informovala tlačová agentúra APA. Macedónsko vpúšťa od polovice novembra na svoje územie výhradne utečencov, ktorí pochádzajú zo Sýrie, Afganistanu a Iraku. Ostatným, ktorých Skopje označuje za „ekonomických migrantov“, nie je vstup na macedónske územie povolený.

Podľa štatistiky macedónskej pohraničnej polície v poslednom čase na hraniciach výrazne vzrástol počet prichádzajúcich žiadateľov o azyl z ostatných krajín. Na každého Sýrčana, Iránca či Afganistanca pripadá 1,5 migranta z inej krajiny.Počet zadržaných falošných pasov dosahuje v priemere 150 až 200 denne.

Do macedónska zamieria v krátkom čase slovenskí policajti, ktorí by tam mali pomáhať udržiavať poriadok do konca februára. So zvládaním utečeneckej krízy pomáha Macedónsku napríklad aj Maďarsko, Slovinsko či Česká republika. Krajina bude rokovať o pomoci aj s Rakúskom či Poľskom, informujú macedónske médiá.

Takmer dvanásťtisíc utečencov

Macedónsko je pre utečencov prevažne z Ázie tranzitnou krajinou, cez ktorú po takzvanej balkánskej trase mieria z Turecka cez Grécko ďalej na sever a do vnútrozemia starého kontinentu. Hlavným cieľom migrantov býva Nemecko, kam sa vlani dostalo viac ako milión utečencov.

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

Počas prvých piatich dní tohto roka prišlo do Macedónska 11 766 migrantov zo Sýrie, Afganistanu a Iraku. Za celý minulý rok touto balkánskou trasou prešlo okolo 700 000 utečencov, uviedol internetový portál time.mk.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices