Turecko chce zastaviť migrantov, ponúkne im pracovné povolenie

ANKARA – Turecko plánuje ponúknuť sýrskym utečencom pracovné povolenie, aby tak zmiernilo ich snahy emigrovať ďalej do Európy. Po stretnutí s podpredsedom Európskej komisie Fransom Timmermansom v Ankare to povedal turecký minister pre európske záležitosti Volkan Bozkir.

Turecko, ktoré ašpiruje na členstvo v Európskej únii, sa zaviazalo prijať kroky vedúce k zníženiu masívneho počtu migrantov, ktorí z tejto krajiny prúdia cez Grécko ďalej do Európy. Vlani do Grécka priplávalo cez more viac ako 800 000 utečencov. Väčšina z nich práve z Turecka.

Pomoc Ankare

Únia koncom novembra Ankare sľúbila za pomoc so zvládaním migračného toku tri miliardy eur, zjednodušenie vízového styku a otvorenie nových kapitol v rokovaniach o členstve.

Plán na udeľovanie pracovných povolení je ďalším z opatrení, ktorými sa Turecko snaží zmierniť migračnú vlnu. Minulý týždeň napríklad zaviedlo vízovú povinnosť pre Sýrčanov z tretích krajín, teda pre tých sýrskych občanov, ktorí sa do krajiny vydávajú letecky alebo po mori, napríklad z Libanonu či Egypta.

Päťsto utečencov denne

Bozkir prehovoril aj k novinárom. Povedal, že vlani počet ilegálnych imigrantov do Turecka prekročil 150 000 a že turecké úrady zastavujú 500 utečencov denne.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

Turecko v súčasnej migračnej kríze prijalo najviac Sýrčanov utekajúcich pred občianskou vojnou, a to asi 2,2 milióna ľudí. Mnohí z nich ale nevidia v Turecku perspektívu pre svoj ďalší život, a tak utekajú do Európskej únie.

Podľa organizácii pre ľudské práva utekajú z Turecka ďalej do Európy pre nevyhovujúce podmienky v utečeneckých táboroch. Mnoho Sýrčanov žije mimo nich. Často pracujú načierno za veľmi nízky plat. Rozšírená je podľa ochrancov ľudských práv tiež detská práca.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices