Európska únia bude strážiť Poliakov, napätie medzi Bruselom a Varšavou stúpa

BRUSEL – Európska komisia začne proces, v rámci ktorého bude v súvislosti s krokmi novej konzervatívnej vlády sledovať dodržiavanie princípov právneho štátu v Poľsku. Informoval o tom jej prvý podpredseda Frans Timmermans. Vláda vo Varšave to považuje za štandardný postup.

Komisári sa po orientačnej rozprave o vývoji v Poľsku z hľadiska dodržiavania princípov právneho štátu zhodli na tom, že treba objasniť fakty objektívnym spôsobom, zhodnotiť situáciu do väčšej hĺbky a začať dialóg s poľskými orgánmi bez predsudkov a ďalších možných krokov.

Timmermans zdôraznil, že poľskej vláde zaslal ďalší list, v ktorom si exekutíva EÚ vyžiadala spresňujúce informácie o situácii v oblasti ústavného súdu a o zmenách v zákone o verejnom vysielaní.

Právny štát

EÚ chce podľa neho začať štruktúrovaný dialóg s Varšavou o dodržiavaní princípov právneho štátu. Timmermans vyhlásil, že je ochotný kedykoľvek pricestovať do Poľska a diskutovať s poľskými partnermi.

„Právny štát je jednou zo základných hodnôt, na ktorých je založená Európska únia. Komisia je spolu s Európskym parlamentom, členskými štátmi a Radou EÚ zodpovedná zaručiť dodržiavanie základných hodnôt EÚ. Politický a právny spor týkajúci sa zloženia ústavného súdu v Poľsku, vyvolali obavy pokiaľ ide o dodržiavanie zásad právneho štátu,“ spresnil Timmermans.

Poľská vláda sa ocitla pod tlakom EÚ pre nový zákon, ktorý dáva vláde právomoc ovplyvňovať zloženie ústavného súdu a vymenovávať vedenie verejnoprávnej televízie. Kritici tvrdia, že nové reformy posilnia a „zabetónujú“ vplyv vládnucej strany Právo a spravodlivosť.

Viac..  D. Šuica: Presadzovanie práv detí - prísľub ochrany, rešpektu a posilnenia postavenia

Napätá situácia

Tieto politické kroky vyvolali napätie medzi Bruselom a Varšavou, ktoré prichádza v čase, keď Európska únia pod tlakom migračnej krízy a ďalších bezpečnostných výziev vo svojom susedstve potrebuje byť jednotná.

Premiérka Beata Szydlo v utorok uviedla, že jej vláda neustúpi od reforiem, na ktoré s EÚ díva kritickým okom.

V stredu na rozhodnutie Európskej komisie zareagovala vláda krajiny. Tá to považuje za štandardný postup. „Európska komisia jednoducho chce viac informácií o tom, čo sa deje v Poľsku,“ potvrdil hovorca vlády Rafal Bochenek.

Európska komisia nepoužila tento článok ani voči Maďarsku, keď bola vláda Viktora Orbána kritizovaná za nedemokratické zásahy do súdnej moci a masmédií.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices