Falošné sýrske pasy sa podľa poslanca Zdechovského vyrábaju aj u nás

BRATISLAVA, PRAHA – Falošné sýrske pasy určené pre nelegálnych migrantov sa vyrábajú na Slovensku. Český europoslanec Tomáš Zdechovský tvrdí, že ich využívajú migranti z iných krajín na to, aby zakryli svoj pravý pôvod a dostali sa jednoduchšie k azylu v únii. Slovenské bezpečnostné zložky však tieto tvrdenia o výrobe falošných dokladov na Slovensku odmietajú.

Organizovaných skupín, ktoré sa snažia priživiť na migračnej kríze, sú po celej trase desiatky.

Zisk azylu

Medzi migrantmi sa často objavujú napríklad aj Tunisania, či Alžírčania. S vidinou jednoduchšieho získania azylu sú za falošné cestovné pasy ochotní dať kšeftárom hromadu peňazí. „Ich potom predávajú od tých 450 až 500 eur.“

Oveľa zarážajúcejšie je tvrdenie českého europoslanca Tomáša Zdechovského. Podľa neho tieto falošné sýrske pasy vyrábajú aj u nás.

„Máme potvrdené, že sa falzifikujú sýrkse pasy aj na Slovensku a potvrdil nám to Europol,“ hovorí poslanec Európskeho parlamentu Tomáš Zdechovský. Teda policajný orgán, ktorý pomáha členským štátom Európskej únie v boji s najzávažnejšou trestnou činnosťou a terorizmom.

Prevádzačské gangy

„Na Slovensku sú organizované skupiny, predovšetkým z balkánskych krajín,“dodáva europoslanec. Podľa Tomáša Zdechovského by sa malo jednať predovšetkým o Kosovsko – Albánske prevádzačské gangy, ktoré parazitujú na migračnej krízi.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Pasy si za stovky eur najčastejšie vybavujú ekonomickí migranti z nevojnových štátov, ako napríklad z Tuniska, Alžírska a ďalších krajín Stredomoria. Dúfajú, že tak jednoduchšie získajú azyl. Lenže to by nesmeli naraziť na ľudí, ktorí ich ľahko odhalia, keďže pochádzajú zo spomínaných krajín.

Jedna veta

„Keď úrad zoženie dobrého tlmočníka, ktorý je rodený Sýrčan, počas prvej vety zistí, či je, alebo nie je Sýrčan,“ myslí si súdny prekladateľ Nazir Albahri.

Slovenská polícia o falošných sýrskych pasoch vie. Také ale na Slovensku zadržané neboli. „O každom falošnom pase, ktorý by bol neoprávnene získaný, má polícia informácie. Že by sa takéto pasy nachádzali na území Slovenska, takými informáciami nedisponujeme,“ informuje hovorca polície Michal Slivka.

 

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices