Slovákom bojujúcim na strane separatistov hrozí 8 rokov vo väzení

BRATISLAVA – Slovensko od 1. januára môže súdiť občanov bojujúcich na strane separatistov. Za takúto činnosti hrozí našim občanom až osem rokov vo väzení.

Slovákov bojujúcich na strane separatistov na Ukrajine, či zapájajúcich sa do bojov v iných krajinách, je čoraz viac. Mnohí sa k tejto svojej činnosti verejne hlásia na sociálnych sieťach či v médiách.

Neskrývajú svoje mená, ani to, kde pôsobia. Jedným z nich je aj bývalý kamionista Richard Bronický.

„Volám sa Richard Bronický, som  zo Slovenska. Priviedla ma sem situácia, ktorá tu je. Že tu bombardujú a zabíjajú občanov, pokojných ľudí i deti,“
vyjadril sa na videu.

On aj ďalší Slováci sa stali členmi často elitných kománd v cudzích krajinách.

„Ministerstvo vnútra má informácie o takýchto osobách, keďže predstavujú bezpečnostné riziko. Všetky poznatky v tomto smere dôsledne preverujeme,“informovala Silvia Keratová z tlačového odboru ministerstva.

Stovky Slovákov?

„Dnes máme môžno niekoľko desiatok ľudí, ktorí buď absolvovali takéto boje na Ukrajine, alebo na Blízkom východe. Takýchto ľudí je niekoľko stoviek, ktorí prejdú reálnym výcvikom, získajú nejaké znalosti, sú ozbrojení a prichádzajú s týmito radikalizovanými názormi na územie Slovenskej republiky a vytvárajú okolo seba komunity,“ hovorí bezpečnostný analytik Jaroslav Naď.

Tie môžu byť nebezpečné aj pre štátne zriadenie. Naznačuje to aj charakteristika takzvaných cudzích bojovníkov. „Ide o človeka, ktorý opustí svoju domovskú krajinu preto, aby sa zúčastnil ozbrojeného konfliktu v inej krajine. Predovšetkým ide o takých ľudí, ktorí nemajú väzby na tú krajinu, nemajú tam rodinných príslušníkov, ale chcú sa zúčastniť, aby si dokázali svoje schopnosti, alebo presadzovať svoju ideológiu,“ vysvetľuje hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová.

Viac..  Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Podľa novely trestného zákona platnej od 1. januára tohto roku, ide o trestný čin. Za ten im hrozí 2 až 8 rokov odňatia slobody.

Nevyhnutná zmena

Slováci pôsobiaci ako cudzí bojovníci ale podľa tohto zákona budú potrestaní nielen za aktívnu účasť na bojoch. „Aj za podporu takýchto skupín, či už finančnú alebo materiálnu,“ hovorí Donevová a zdôrazňuje, že takýto ľudia môžu byť obvinení aj z iných trestných činov.

Sprísnenie trestov pre občanov našej republiky, ktorí sa pridali k separatistickým skupinám v zahraničí je v súlade s odozvou na celosvetovú obavu. „Táto zmena legislatívy bola potrebná, je správna,“ potvrdzuje Naď.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

mig29

Slovensko sa symbolicky rozlúčilo so stíhačkami Mikojan-Gurevič MiG-29

Rezort obrany, ako aj široká verejnosť sa dnes tzv. „uzemnením“ stíhacích lietadiel MiG-29 symbolicky rozlúčili …

Consent choices