Nórsko bude vracať migrantov späť do Ruska, cestovať budú na bicykloch

OSLO – Nórsko pošle späť do Ruska tisíce migrantov, ktorí vlani do krajiny vstúpili cez hraničný priechod Storskog. Cestu späť budú musieť absolvovať rovnakým spôsobom, akým sa do škandinávskej krajiny dostali – teda na bicykli, informoval spravodajský server The Local.

Do Nórska sa vlani pokúšali migranti dostať nielen takzvanou balkánskou trasou vedúcou cez Turecko, Grécko, západný Balkán, Rakúsko a Nemecko, ale aj „arktickou cestou“.

Z Ruska do Nórska najčastejšie prechádzali cez hraničný priechod Storskog, ktorý ale nie je otvorený pre chodcov: migranti si preto zabezpečovali bicykle. Vlani sa takto do Nórska dostalo asi 5 500 utečencov.

Na bicykli

Nórske policajné riaditeľstvo teraz oznámilo, že vyhostení migranti budú musieť absolvovať cestu späť do Ruska znovu na bicykli. Požiadalo už policajtov zo staníc v okolí priechodu Storskog, aby sa pokúsili získať čo najviac bicyklov, ktoré za hranicou vlani našli, a spojazdnili ich.

„Chápem, že to znie trošku divne,“ uviedol hovorca riaditeľstva Jan Erik Thomassen. Tomu, aby museli migranti prejsť hranicu opäť na bicykli, sa chceli nórski policajti podľa neho vyhnúť, pre neochotu ruskej strany spolupracovať. Nebola ale iná možnosť.

Viac..  Prieskum: Pakt o zručnostiach pomohol vyškoliť 3,5 milióna pracovníkov

Utečenci s povolením

Oslo už v minulosti uviedlo, že bude niektorých Sýrčanov, ktorí do Nórska prichádzajú cez Rusko, posielať späť, pretože väčšinou ide o ľudí, ktorí dlhšiu dobu žili v Rusku a majú povolenie tam zostať. Nejde tak o utečencov. Získať ruské víza nie je pre Sýrčanov problém a na severe sa obišli aj bez služieb prevádzačov.

Nórsko síce nie je členskou krajinou Európskej únie, ale je súčasťou schengenského priestoru voľného cestovania. Škandinávska krajina vlani prijala skoro 33 000 žiadateľov o azyl. Väčšina z nich pricestovala cez susedné Švédsko. Na začiatku januára Oslo oznámilo, že asi 5 000 utečencov vráti tiež do členských štátov Európskej únie.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices