Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 1. týždňa 2016

Svetová ekonomika zrejme porastie pomalšie, než sa čakalo

SVET: Svetová banka zhoršila prognózu rastu svetovej ekonomiky pre rok 2016. Banka upozornila, že slabý výkon hlavných rozvíjajúcich sa ekonomík spomalí celkovú aktivitu. „Globálny hospodársky rast by mal v tomto roku dosiahnuť 2,9 % a mal by tak zrýchliť z 2,4 % v roku 2015. Júnová prognóza však počítala s tým, že v roku 2016 globálna ekonomika posilní až o 3,3 %,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. Banka vyjadrila obavy predovšetkým o výkonnosť veľkých rozvíjajúcich sa ekonomík. Očakáva, že ekonomiky Ruska a Brazílie budú v tomto roku naďalej oslabovať, hoci júnová prognóza počítala s ich rastom.

NEMECKO: Zamestnanosť v Nemecku sa vlani dostala najvyššie od znovuzjednotenia krajiny v roku 1990. Podľa údajov štatistického úradu krajiny sa počet pracujúcich ľudí oproti predchádzajúcemu roku zvýšil o 0,8 % na zhruba 43 mil. osôb. Na zamestnanosť okrem silnej domácej ekonomiky pozitívne vplývalo aj otvorenie pracovného trhu pre obyvateľov nových členských štátov EÚ vrátane Rumunska, Bulharska a Chorvátska. Celkovo zamestnanosť v Nemecku vlani vykazovala prírastky 12. rok v rade. Nemecko vlani lákalo aj pracovníkov z krízových členských štátov eurozóny, akými sú Grécko, Portugalsko a Španielsko.

DÁNSKO: Nielen eurozóna, ale aj iné krajiny bojujú s pomalým, resp. chýbajúcim cenovým rastom. Dánske spotrebiteľské ceny v minulom roku vzrástli najpomalším tempom za posledných 62 rokov. Pod najnižší nárast cien od roku 1953 sa podpísali nízke ceny energií a nadmerná výrobná kapacita. Spotrebiteľské ceny v roku 2015 v porovnaní s rokom 2014 stúpli len o 0,5 %. V roku 2014 bola ročná inflácia len o niečo vyššia, na úrovni 0,6 %. Väčšina ekonómov síce očakáva, že ceny v Dánsku budú rásť, no sú aj takí, ktorí sa obávajú deflačnej špirály.

Viac..  Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

EUROZÓNA: Spomalenie čínskej ekonomiky a obavy o globálny hospodársky rast znepokojujú investorov. To sa premietlo aj do hodnotenia dôvery v ekonomiku eurozóny. Tá v januári klesla viac, než sa čakalo. Januárový index dôvery v ekonomiku menovej únie podľa údajov, ktoré zverejňuje agentúra Sentix, klesol na 9,6 bodu z decembrových 15,7 bodu. Výsledok tak bol najslabší od januára 2015. Agentúra uviedla, že obavy, že Čína neprechádza iba obdobím spomaľovania rastu, ale hrozí jej aj tvrdé pristátie, sú vážne a opodstatnené. Čína vstúpila do nového roka 2016 s najväčším oslabením domácej meny za päť mesiacov. Prepad kurzu jüanu zatlačil na ďalšie regionálne meny a obavy, že štáty sa znehodnocovaním svojich mien pokúsia získať konkurenčnú výhodu, následne viedli k otrasom na globálnych akciových trhoch.

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices