Cena ropy padla na dvanásťročné minimá

BRATISLAVA – Cena čierneho zlata, teda ropy, padá už 18 mesiacov. A dokonca dosiahla niekoľkoročné dno. Je to signál, že za pohonné hmoty nebudeme platiť viac.

Svetové ceny ropy začali nový týždeň neslávne. Opäť poklesom a pohybujú sa tak na dvanásťročných minimách. Barel, teda 159 litrov, čierneho zlata sa obchodoval najnovšie za necelých 31 dolárov, čo je o 75 centov menej ako v predchádzajúci deň.

Od začiatku roka, čo je len 12 dní, tak stihla ropa padnúť o 20 percent. Ceny padajú najmä pre Čínu. Trhy sa obávajú, že jej bude potrebovať menej.

Čína číslo jeden

„Čína bola celosvetovým konzumentom ropy číslo jeden. No a teraz, keď tu máme obavy z pomalšieho rastu čínskej ekonomiky, tak sa deje, čo sa deje,“informuje obchodný analytik Mike Ingram.

Čína je po spojených štátoch druhým najväčším spotrebiteľom ropy na svete. Ale nie je za tým len Čína. „Vo svete sa ťaží veľa ropy, Amerika obnovila ťažbu ropy, Saudská Arábia a tradiční producenti neprestávajú v produkcii a naopak pre uvoľnenie embarga z Iránu sa otvárajú nové ložiská,“ tvrdí analytik Tatrabanky Juraj Valachy.

Z padajúcich cien majú radosť najmä motoristi, a to by mohlo aj tak ostať. „Je priestor na ďalší pokles cien benzínu k jedna desať a možno aj niečo nižšie,“ dodáva Valachý.

Nižšie ceny lístkov

Padajúce ceny by potešili aj nemotoristov, najmä tých, ktorí jazdia autobusmi, v podobe nižších cestovných lístkov. Na klesajúce ceny sa zväčša reaguje akosi pomalšie ako na stúpajúce. Najväčší prepravca už reagoval pri týchto spojoch.

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

„Konkrétne sme znížili linky Bratislava Viedeň a ďalšie medzinárodné,“ tvrdí hovorkyňa Slovak lines Vozárová. Ďalšie zmeny po strmom páde ropy sa zatiaľ nechystajú a najmä nie vo vnútroštátnej doprave. Milé prekvapenie nechystajú ani známe žlté autobusy.

„My sme to zníženie cien realizovali práve v minulom roku a pri vstupe na  nové trasy, takže v tejto chvíli úpravy cien nechystáme,“ tvrdí hovorca RegioJet a Student Agency Aleš Ondrůj.

Nižšie ceny pohonných hmôt by sa mohli prejaviť v cenách autodpravcov. „Je dosť možné, že v rámci konkurenčného tlaku sa budú snažiť prebiť niektorí dopravcovia u svojich klientov prostredníctvom znížených nákladov. Určite sa to premietne skôr, či neskôr aj do celkových nákladov na dopravu,“ hovorí predseda združenia UNAS Róbert Huran.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices