žitňanská
Europoslankyňa Jana Žitňanská. PHOTO: © European Union- EP.

Jana Žitňanská: Ministerstvo práce tvrdí, že osobám s ŤZP už nestihne pomôcť, na zmenu zákona malo rok!

BRATISLAVA – Zdravotne ťažko postihnutí Slováci z darčekov radosť nemajú. Každý jeden si musia zarátať do príjmov, a tak môžu prísť o asistentov, ktorí im pomáhajú s bežnými úkonmi.

Dvadsaťosemročná Pavla s detskou mozgovou obrnou sama chodí len ťažko. Finančný darček pod stromčekom by ale prijať nemala. Počíta sa totiž do príjmu.

Životné minimum je približne 200 eur. Ak by príjem prekročil jeho štvornásobok, teda 800 eur, zdravotne ťažko postihnutý stráca nárok na príspevky, napríklad na asistenta.

„Ja som tento rok nemohla dostať ani vianočný darček v podobe rehabilitačných cvičení, čo som si potrebovala zaplatiť na tento rok. Pokiaľ by som priznala peniaze, tak by som prišla o asistenciu, teda o kompenzačné príspevky,“ vysvetľuje ťažko zdravotne postihnutá Monika.

Darček? Radšej nie

Nejde len o dary pod stromček, ale aj narodeninové, či meninové. Ak dostane zdravotne ťažko postihnutý peniaze, mal by ich priznať.

„Samotný duch zákona sa snaží zabrániť tomu, aby došlo k nejakému zneužívaniu tváriac sa, že dávame nejaký dar finančného plnenia,“ tvrdí hovorca ministerstva práce, sociálny vecí a rodiny Michal Stuška.

„Celkom nerozumiem tejto argumentácii, ako by to dotyčný zdravotne postihnutý mohol zneužiť? To žeby dostal peniaze na rehabilitáciu, ktorú mu tento štát nie je schopný poskytnúť?“ oponuje ministerstvu poslankyňa EP Jana Žitňanská.

Ministerstvo práce si myslí, že cez dary by mohli zamestnávatelia vyplácať ZŤP-čkarov na čierno.

„Už v minulosti som vyzvala ministra Richtera, aby povedal ktorý zdravotne postihnutý alebo zametnávateľ takto zneužil zákon. Do dnešného dňa tak neurobil.“ hovorí Jana Žitňanská.


„Toto je tá absurdita, že ak dostanem dar pod stromček, mala by som ho vlastne priznať. Otázkou je, mala by som si ho dať ohodnotiť? Pretože ja neviem, koľko ten darček stál,“ pýta sa Monika.

Viac..  Michal Wiezik: Za ochranu vlka, na Slovensku aj v EÚ. VIDEO

Kontroverzný zákon

Aj ministerstvo práce priznáva, že tento zákon nie je stopercentný. Zmeniť ho ale teraz už nemôže, pretože až do volieb už nezasadá parlament.

„Toto sa nedá zmeniť jednoducho metodickým pokynom, tento zákon presne textovo taxatívne vymedzuje za akých okolností to za dar môžeme a nemôžeme poskytovať,“ hovorí Stuška.

Europoslankyňa Jana Žitňanská má na to iný názor. „Na zmenu tohto ustanovenia nie je potrebný legislatívny proces, čiže nie je potrebný parlament. Stačí usmernenie ministra Jána Richtera, a to môže urobiť kedykoľvek,“ hovorí.

Stav, kedy dar od nadácie či občianskeho združenia sa nezapočítava do prijímu ale dar od fyzickej alebo právnickej osoby áno, mohol minister Richter opraviť už dávno. 

„Začiatkom leta 2015 som ministra listom upozornila na túto absurditu, odpísal však, že zmenou by sa narušil „duch zákona“. Následne som do parlamentu pripravila novelu zákona, ktorá by to napravila, no Smer ju nepodporil. Čiže ak sa minister tvári, že mu je ľúto, ale už do volieb zákon nestihne opraviť je to nanajvýš cynické a pokrytecké. Mal na to takmer rok.“ uzatvára Jana Žitňanská.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

zdravotne postihnuti

Členské štáty, Komisia a Parlament sa dohodli na podobe Európskeho preukazu ZŤP

V Štrasburgu dnes padla na trialógoch historicky najrýchlejšia dohoda o podobe smernice. Členské štáty EÚ …

Consent choices