Nie, migrantov nezvládneme. Útoky utečencov v Kolíne menia názory Nemcov

BERLÍN – Približne polovica Nemcov pochybuje o tom, že sa ich krajina zvládne vysporiadať s úlohami spojenými so súčasnou migračnou krízou. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky Deutschlandtrend, ktorý zadáva verejnoprávna televízia ARD.

V prvom prieskume po škandále, ktorý vyvolali sexuálne útoky migrantov na ženy počas silvestrovskej noci v Kolíne nad Rýnom a iných nemeckých mestách, 44 percent opýtaných naďalej verí, že Nemecko problémy zvládne.

Počet „optimistov“ sa od posledného prieskumu na túto tému znížil. V októbri 2015 sa s názorom kancelárky Angely Merkel, že Nemecko je silná krajina a krízu zvládne, stotožnilo ešte 49 percent respondentov. Skeptických vtedy bolo 48 percent opýtaných.

V postoji k utečencom sú Nemci aj naďalej rozdelení. Takmer polovici (48 percent) naháňa vysoký počet prichádzajúcich ľudí strach, čo je zhruba rovnaké ako v októbrovom prieskume. Päťdesiat percent opýtaných naopak obavy svojich spoluobčanov z migrantov nezdieľa.

Volebné preferencie

Prieskum sa tiež zaoberal volebnými preferenciami. Pokiaľ by sa teraz konali voľby do nemeckého Spolkového snemu, zvíťazili by s 37 percentami hlasov sesterské strany Kresťanskodemokratická únia a Kresťanskosociálna únia, ktorá kandidátky stavia len na Bavorsku.

Sociálni demokrati, ktorí v súčasnosti tvoria so stranami koaličnú spolkovú vládu, by získali 25 percent. Do parlamentu by sa znova dostali aj Zelení s desiatimi a krajne ľavicová strana Ľavica s ôsmimi percentami hlasov.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Pravicovo populistická strana v parlamente

Prvýkrát by sa do Spolkového snemu dostala podľa prieskumu pravicovo populistická strana Alternatíva pre Nemecko, ktorá ostro kritizuje ústretovú azylovú politiku kancelárky Angely Merkel. Od voličov by získala hneď desať percent. Liberálna strana FDP, ktorá sa v Spolkovej republike podieľala desitky rokov na vládnutí, v posledných voľbách sa ale do snemu nedostala, by hranicu piatich percent potrebnú pre vstup do parlamentu neprekročila ani tentokrát.

Nemecko je hlavnou krajinou, kam smerujú utečenci z Blízkeho východu i severnej Afriky. V minulom roku ich do krajiny prišlo takmer 1,1 milióna.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices