Zsolt Simon: Prečo nie je slovenský poľnohospodár, potravinár konkurencieschopný na trhu EÚ

Od nášho vstupu do EÚ presadzujem aby Spoločná poľnohospodárska politika (SPP) bola nielen  spoločná, ale hlavne jednotná. Pravidlá síce v mnohých prípadoch jednotné sú, miera spolufinancovania je ale iná. O čo ide? Podpora pre poľnohospodárov sa dostáva z dvoch pilierov: Prvý pilier sú priame platby, pri ktorých je výška podpory  stanovená z výrobného potenciálu krajiny  pred našim vstupom do EÚ (v rokov 1999-2002) a je plne financovaná z prostriedkov EÚ.

Druhý pilier  – „rozvoj vidieka“ – je spolufinancovaný z prostriedkov EÚ  a štátneho rozpočtu členských štátov. A hlavný problém je práve tu!  Slovensko prispieva 20 % k prostriedkom, ktoré poskytne Brusel a také Nemecko až 50 % . Takýmto spôsobom je nemecký farmár finančne zvýhodnený oproti Slovenskému.  (príklad:  „EÚ poskytne  1,0 mld. € pre Slovensko aj pre Nemecko . Pre slovenských farmárov tak bude k dispozícii 1,2 mld. € a pre nemeckých 2,0 mld. € )  

Pri jednotnom trhu to potom znamená , že nemecké výrobky sa ľahšie  dostanú na trh aj na Slovensku.

Preto som presadzoval, aby bolo pravidlami stanovené, v akej výške môžu členské štáty spolufinancovať SPP a zakázať aj  ďalšiu štátnu pomoc pre poľnohospodárov. Som sklamaný, že pri reforme , ktorá sa prijímala v rokoch 2011 až 2014 Ficova vláda upustila od tohto snaženia. Rovnako som sklamaný aj z toho, že vláda a minister súhlasili s „delegovanými aktmi“ ,čo znamená, že Brusel rozhodne a Slovensko vykoná – a to bez reálnej možnosti zasiahnuť do schvaľovacieho procesu. Veľakrát to komplikuje kontrolu a priznanie podpory pre žiadateľov.

Viac..  Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Bez toho, aby pravidlá pre podporu poľnohospodárov, potravinárov a vidiek  boli jednotné slovenský farmár bude konkurencieschopný len ťažko. Slovenské výrobky strácajú konkurencie schopnosť aj tým, že sa vnútroštátne prijímajú zlé zákony, ako napríklad zákon o neprimeraných podmienkach obchodných reťazcov, ktorý vôbec nechráni domácich výrobcov, ale ich znevýhodňuje.

-daňovo odvodové zaťaženie práce  tiež nenapomáha

-a korupcia na každom kroku je tiež „rakovinou“

Preto platí: „ ten, kto sa  nevyzná v odbore, v ktorom rozhoduje, sa stáva hrobárom tohto odboru“  – a  presne to, bohužiaľ,  jednoznačne vystihuje súčasné vedenie rezortu pôdohospodárstva.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Zsolt Simon, poslanec NR SR a podpredseda strany Most-Híd.

O red

Odporúčame pozrieť

wiezik

Michal Wiezik: Minuli sme 100 miliárd EUR, výsledok sa nedostavil

SPÄŤ V BRUSELI. A začínam hneď zostra – kontrolou míňania európskych peňazí v poľnohospodárstve. V …

Consent choices