PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť budú najmä terorizmus a holandské predsedníctvo

Poslanci budú diskutovať o princípoch právneho štátu v Poľsku

Parlament bude v utorok popoludní  diskutovať o dodržiavaní princípov právneho štátu a obmedzovaní slobody tlače v Poľsku. Rozprava sa uskutoční po vyhláseniach Rady a Komisie a taktiež vystúpení poľskej premiérky Beaty Szydlovej. Prezidentské a parlamentné voľby vyhrala v Poľsku na jeseň 2015 strana Právo a spravodlivosť (PiS). Odvtedy nová vláda prijala sériu reforiem, ktoré podľa kritikov obmedzujú demokraciu. Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz a tiež podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans už vyslovili obavy o slobodu a názorovú pluralitu v poľskej verejnoprávnej televízii a rozhlase a o postavenie Ústavného súdu. 13. januára Európska komisia rozhodla o spustení prvého stupňa „Rámca na  riešenie systémových ohrození právneho štátu“ v Poľsku.

Kľúčová debata s D. Tuskom a J.C. Junckerom o migrácii, terorizme a referende vo Veľkej Británii

Poslanci Európskeho parlamentu sa počas debaty v utorok popoludní budú pýtať predsedu Európskej rady Donalda Tuska a predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera na výsledky rokovania lídrov EÚ zo zasadnutia Európskej rady 17. – 18. decembra. Poslanci budú pravdepodobne komentovať kľúčové otázky, o ktorých rokovali predstavitelia členských štátov, t. j. riešenie migračnej krízy, udeľovanie výnimiek zo Schengenských pravidiel a reakcie na návrh na vytvorenie Spoločnej európskej pohraničnej stráže. V debate sa zrejme taktiež objavia otázky týkajúce sa boja proti terorizmu či reformných požiadaviek Veľkej Británie pred tamojším referendom.

Poslanci budú diskutovať o prioritách holandského predsedníctva s premiérom Markom Ruttem.

Poslanci EP budú v stredu ráno diskutovať s holandským predsedom vlády Markom Ruttem a predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom o proritách holandského predsedníctva EÚ. Priority holandského predsedníctva  sú postavené na troch princípoch: „únii sústredenej na podstatné veci, únii, ktorá vytvára inovatívny rast a pracovné miesta a únii, ktorá sa spája so spoločnosťou“. Cieľom je dosiahnuť výsledky v oblasti migrácie a medzinárodnej bezpečnosti, inováciách a zamestnanosti, ozdravovaní financií a stabilite Eurozóny a environmentálnej a energetickej politiky. Predseda EP Schulz, predseda vlády Holandska Rutte a predseda Európskej komisie Juncker sa zúčastnia spoločnej tlačovej konferencie po skončení debaty, približne o 12.30 hod.

Hodnotenie odchádzajúceho luxemburského predsedníctva s premiérom Xavierom Bettelom je naplánované na utorok ráno.

Doložka o vzájomnej pomoci: poslanci budú rokovať o úlohe EÚ

Dôsledky francúzskeho rozhodnutia vyzvať členské štáty EÚ na historicky prvé uplatnenie doložky o vzájomnej asistencii a pomoc vo „vojne“  proti tzv. Islamskému štátu (ISIS) budú predmetom debaty v stredu popoludní. O rezolúcii sa bude hlasovať vo štvrtok. Po teroristických útokoch v Paríži 13. novembra 2015 požiadalo Francúzsko členské štáty EÚ o pomoc, asistenciu a zdieľanie spravodajských informácii v boji proti ISIS.  Taktiež vyzvalo na uplatnenie článku 42.(7) Zmluvy o EÚ, ktorý hovorí že „v prípade, že sa členský štát stane na svojom území obeťou ozbrojenej agresie, ostatné členské štáty sú povinné mu poskytnúť pomoc a podporu všetkými dostupnými prostriedkami“.

Poslanci zvážia vetovanie plánu na uvoľnenie limitov pre emisie dieselových motorov

Európsky parlament bude  v pondelok diskutovať ( a na budúcej plenárke hlasovať) o návrhu na  vetovanie predbežného rozhodnutia zvýšiť limity pre emisie oxidov dusíka v dieselových autách (NOX) o 110% v čase, keď sa zavádza dlhoočakávaný nový cyklus emisných skúšok založený na meraniach emisií pri skutočných jazdných  podmienkach (RDE). Výbor pre životné prostredie tvrdí, že Parlament by mal vetovať plán na uvoľnenie limitov, pretože by to ohrozilo posilnenie existujúcich štandardov v EÚ.

Zastavte geografické blokovanie a povzbuďte jednotný trh aplikáciami

Praktiky geografického blokovania (geo-blocking), napríklad diskriminácia na základe IP adresy, poštového smerovacieho čísla alebo krajiny, v ktorej vydali kreditnú kartu, musia skončiť, aby sa zlepšil prístup európskych spotrebiteľov k tovarom a službám. Tvrdia to poslanci z Výborov pre vnútorný trh a priemysel v návrhu uznesenia, o ktorom sa bude diskutovať a hlasovať v utorok. Poslanci vyzývajú na rýchle prijatie 16 opatrení týkajúcich sa jednotného trhu, ktoré avizovala Európska komisia v máji minulého roku. Pravidlá EÚ, ktoré regulujú jednotný digitálny trh by mali poskytnúť používateľom a podnikom nové možnosti a umožniť vznik nových nové inovatívnych cezhraničných online služieb za konkurenčné ceny, odstrániť bariéry medzi členskými štátmi a uľahčiť prístup európskym podnikom, najmä malým, stredným a start-upom na cezhraničný trh- čo by malo byť kľúčovým prvkom pre rast a zamestnanosť v EÚ, hovorí návrh uznesenia.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Využitie kultúry a vzdelávania na boj proti problémom s radikalizáciou a migráciou

EÚ by mala viac využívať vzdelávanie a mobilitu pre mladých ľudí a učiteľov a systematicky využívať kultúru vo svojich externých rozvojových programoch, aby podporila vzájomné porozumenie. Takto by pomohla propagovať základné hodnoty a bojovala proti akýmkoľvek formám extrémizmu, tvrdia poslanci v návrhu uznesenia, o ktorom sa má hlasovať v utorok. Všetky vzdelávacie formy treba využiť na rozvoj základných občianskych hodnôt a podporu aktívneho občianstva už od ranného veku, hovoria poslanci v texte. Kultúrnu a sociálnu rozmanitosť treba podporovať v triedach aj na iných vyučovacích miestach. Poslanci naliehajú na členské štáty, aby lepšie využívali programy EÚ a podporovali tréningy pre učiteľov, vzdelávacích pracovníkov a vedúcich kurzov, ktoré im poskytnú pedagogické zručnosti potrebné na riešenie problematiky migrácie, asimilácie a kultúrnej psychológie.

Poslanci budú diskutovať o klimatickej dohode z Paríža s predsedajúcim COP21 Laurentom Fabiusom

Francúzsky minister zahraničných vecí a medzinárodného rozvoja Laurent Fabius bude v stredu popoludní s poslancami debatovať o globálnej dohode o boji proti klimatickým zmenám z decembra 2015. Laurent Fabius predsedal stretnutiu COP 21 v Paríži, počas ktorého sa podarilo dosiahnuť túto dohodu. Rozhovorov sa zúčastnila aj skupina poslancov EP. Dohoda tiež potrebuje súhlas EP, predtým ako bude ratifikovaná EÚ.Nová dohoda si kladie za cieľ udržať globálne zvýšenie teploty pod hranicou 2 °C v porovnaní s úrovňou v pre-industriálnom období, hoci zároveň uznáva potrebu pokračovať v úsilí limitovať úroveň na 1,5 stupňa. Konferencia strán by mala zhodnotiť pokrok v jednotlivých cieľových oblastiach každých päť rokov.

 Poslanci budú hlasovať o ratifikácii Asociačnej dohody medzi EÚ a Kosovom

Poslanci budú v stredu diskutovať a vo štvrtok hlasovať o Stabilizačnej a asociačnej dohode medzi EÚ a Kosovom- prvom formálnom kroku integrácie Kosova do EÚ. Aby dohoda vstúpila do platnosti, potrebuje súhlas Európskeho parlamentu.  Dohodu, ktorej cieľom je podpora politického dialógu a otvorenie obchodu medzi EÚ a Kosovom, podpísala v októbri 2015 Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogherini a v novembri ju ratifikovalo Národné zhromaždenie Kosovskej republiky.  Všetky oblasti, ktoré zmluva upravuje, spadajú do kompetencie EÚ, čím sa z nej stáva výlučná zmluva EÚ. To znamená, že ju nebudú musieť ratifikovať jednotlivé členské štáty EÚ.

O dac

Odporúčame pozrieť

emisie

Europoslanci prijali prísnejšie ciele emisií CO2 pre nákladné autá a autobusy

Europarlament v stredu prijal nové opatrenia, na ktorých sa už dohodol s Radou, na posilnenie …

Consent choices