grohling
Branislav Gröhling, expert na stredné a odborné školstvo. PHOTO: archív SaS.

Branislav Gröhling: Máme prebytok univerzít, no žiaden Oxford

Slovensko má veľa vysokých škôl a ani jedna sa neumiestňuje na prvých priečkach svetových rebríčkov.

Poďme sa pozrieť, aké univerzity sa v týchto rebríčkoch porovnávajú. Porovnávame Oxford, Cambridge alebo Harvard s Univerzitou Komenského alebo STU. Tieto univerzity však fungujú v úplne iných ekonomických podmienkach a narábajú s iným objemom peňazí. V roku 2014 dostala Univerzita Komenského od štátu 93 miliónov eur, Slovenská technická univerzita 59 miliónov eur. Oproti tomu Oxford dostal v prepočte viac ako 215 miliónov eur a Cambridge 184 miliónov eur. Už len financovanie štátom je diametrálne odlišné. Ale to nie je všetko.

Najlepšie univerzity sveta nežijú len zo štátnych dotácií. Mnohé dostávajú štedré sponzorské dary. K tomu poberajú vysoké školné (na Oxforde a Cambridge je to 12 000 eur ročne) a majú nazhromaždený majetok investovaný v cenných papieroch, z čoho opäť vyrábajú zisk. Len v akademickom roku 2013/2014 mal Oxford zisk z investícií 121 miliónov eur, teda viac než celý rozpočet Univerzity Komenského. Oxford a Cambridge tiež hneď po kráľovskej rodine vlastnia najväčšie množstvo pozemkov  v Spojenom Kráľovstve.

Naopak slovenské univerzity žijú len z peňazí od štátu a v malom množstve dostávajú aj školné od niektorých študentov. Hovoríme o dvoch odlišných svetoch. Už len z titulu financovania jasne vidíme, že porovnanie našich univerzít so svetom nie je na mieste. Súčasťou rebríčkov univerzít je napríklad aj vedecko-výskumná činnosť. Tej sa opäť lepšie darí, keď má univerzita k dispozícii veľký obnos financií. Ďalej s väčšími finančnými prostriedkami si môžu svetové univerzity dovoliť prilákať najlepších zamestnancov a vytvoriť im dobré pracovné podmienky. A takto by sme mohli ísť ďalej a hovoriť, aké rozdiely spravia financie medzi porovnávanými univerzitami.

Viac..  Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

Rebríčky univerzít teda nemusia nevyhnutne ukazovať, kde učia lepšie a kde horšie. Ak má univerzita veľký objem financií a ak ho pochopiteľne správne využíva, bude skôr figurovať na prvých miestach, než podfinancovaná univerzita. Riešením by mohlo byť zvýšenie financií (nielen) do vysokého školstva na Slovensku, ale s prepojením na merateľnosť výsledkov, tak, aby sa zmenil súčasný systém financovania.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Branislav Gröhling, kandidát SaS do volieb do NR SR, expert na stredné a odborné školstvo

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices