benova
Monika Flašíková Beňová. PHOTO: © European Union-EP.

Monika Beňová: Mladých nezamestnaných bez perspektívy zatiaľ neubúda

Miera nezamestnanosti mladých ľudí v mnohých štátoch Európskej únie (EÚ) je napriek viacerým predstaveným opatreniam stále neudržateľná. Ide o jeden z najväčších štrukturálnych problémov, ktorému sa Európska komisia podľa vyjadrení jej šéfa rozhodla od svojho nástupu rázne čeliť. Snahu síce uprieť nemožno, no za približne rok a pol fungovania tejto Komisie sa situácia prakticky nezlepšila. Európsky parlament (EP) sa preto témou bude opätovne zaoberať v rámci dnešného rokovacieho dňa.

Bez práce je v Európe podľa dostupných údajov takmer 5 miliónov mladých ľudí. „Čas beží a počet mladých nezamestnaných bez perspektívy zatiaľ veľmi neubúda. Stratená generácia s chýbajúcimi sociálnymi a pracovnými návykmi sa v mnohých členských krajinách EÚ stala smutnou realitou,“ povedala poslankyňa (EP) Monika Flašíková Beňová. Ani Slovensko v tom podľa nej nie je výnimkou.

„Napriek istému poklesu sa stále nevieme dostať ani len k európskemu priemeru. Ten je pritom na úrovni presahujúcej 20 percent, čo rozhodne nie je málo,“ zdôraznila europoslankyňa. Problematický je aj dokázaný priamy súvis medzi dlhodobou neschopnosťou uplatnenia sa a ľahším prikláňaním sa k extrémizmu. „Spôsobuje to frustráciu. Keď dlhšie nevidia žiadne východisko, mladí ľudia sú ľahšie manipulovateľní a jednoduchšie sa nechajú zlákať radikálmi. Tí im sľubujú zaručené, no najmä absolútne nezmyslené riešenia založené vždy na hľadaní domnelého nepriateľa. Ten samozrejme za všetko môže. Súčasťou je podpora absolútne nezmyselnej a neproduktívnej nenávisti,“ upozornila poslankyňa.

Viac..  Jozef Mihál: Novela o energetickej hospodárnosti budov bude mať veľký význam aj pre Slovákov

Paradoxom celej situácie je, že v Európe zároveň v súčasnosti existuje asi 2 milióny voľných pracovných miest. „Ukazuje to na veľkú priepasť a pretrvávajúci nesúlad medzi požiadavkami firiem, ako zamestnávateľov a vzdelávaním a odbornou prípravou mládeže,“ poznamenala Monika Flašíková Beňová.

Jedným z účinných nástrojov musí byť aj výraznejšia podpora podnikania a samostatnej zárobkovej činnosti mladých ľudí. „Napriek tomu, že neexistuje nejaký zázračný prútik alebo recept, ktorý by fungoval všade rovnako, je v dnešnej Európe viacero krajín, ktoré sa s týmto problémom dokážu úspešne popasovať. Pre príklad v našom prípade nemusíme chodiť ďaleko, stačí nazrieť do Rakúska, ale povedzme aj do Česka,“ uzavrela poslankyňa.

O red

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices