donald tusk
Predseda Európskej rady Donald Tusk. PHOTO: © European Union 2016.

Donald Tusk: Podstupujeme skúšky na všetkých možných frontoch

Mnoho poslancov Európskeho parlamentu počas plenárnej rozpravy k záverom decembrového samitu EÚ kritizovalo lídrov členských štátov za ich neschopnosť účinne riešiť migračnú a utečeneckú krízu. Plénum sa v rámci rozpravy, na ktorej sa zúčastnil predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a predseda Európskej rady Donald Tusk, zaoberalo aj nadchádzajúcim referendom o budúcnosti Spojeného kráľovstva v EÚ.

Predseda Európskej rady Donald Tusk poslancom na úvod predostrel výzvy, ktorými sa zaoberal decembrový samit: „Podstupujeme skúšky na všetkých možných frontoch,“ uviedol. V súvislosti s migráciou zdôraznil, že voči ochrane vonkajších hraníc EÚ neexistuje žiadna alternatíva. Marcový samit bude podľa neho poslednou možnosťou preveriť, či migračná stratégia EÚ dokáže priniesť ovocie. Pokiaľ však nebude funkčná, „mohli by sme čeliť vážnym dôsledkom, napríklad kolapsu Schengenu,“ dodal.

„Ak by členské štáty boli bývali uplatnili opatrenia, ktoré sme navrhli, situácia by [v oblasti migrácie dnes] bola lepšia,“ uviedol predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vyzývajúc národné vlády na preukázanie väčšej solidarity a úsilia o vyriešenie migračnej krízy. „Cena za absenciu Schengenu by bola veľmi vysoká a išla by proti rastu a zamestnanosti,“ dodal.

Líder EPP Manfred Weber (DE) ocenil úspechy EÚ, napríklad nedávnu jadrovú dohodu s Iránom a klimatickú dohodu z Paríža, dodávajúc, že je dôležité poukazovať na ne. V súvislosti s britským referendom o zotrvaní v EÚ poznamenal, že mnohé z myšlienok premiéra Camerona by mohli byť pre EÚ ako celok prospešné, a to najmä v oblasti podpory inovácií a lepšej regulácie. Manfred Weber však zároveň zdôraznil, že nikdy nebude akceptovať diskrimináciu občanov EÚ, a to ani v prípade, že jej zámerom by bol boj proti zneužívaniu systémov sociálneho zabezpečenia.

Enrique Guerrero Salom (S&D, ES) si všimol, že lídri členských štátov EÚ po návrate domov ignorujú záväzky, s ktorými súhlasili na pôde Európskej rady. „Je to ako sizyfovský mýtus, v oblasti migrácie, terorizmu a hospodárstva sa stále vraciame na začiatok,“ vyhlásil varujúc, že pokiaľ bude EÚ takto pokračovať ďalej, „bude to jej politická smrť.“

Geoffrey van Orden (ECR, UK) kritizoval EÚ za snahu o prílišnú aktivitu, ktorá vedie k zhoršovaniu aktuálneho stavu. „Občania nechcú vytváranie čoraz užšej Únie,“ chcú Úniu, ktorá „ich stojí menej“ a „znižuje byrokraciu,“ vyhlásil. Privítal dohodu v oblasti výmeny osobných údajov o cestujúcich v leteckej doprave (PNR) a vyzval poslancov, aby uznali, „aká rozumná je politika [britského premiéra] Camerona v oblasti migrácie.“

Viac..  EÚ pomôže 10 regiónom zmierniť účinky populačných zmien, aj v Banskej Bystrici

Iba „290 osôb zo 160.000 bolo doteraz premiestnených,“ a to v dôsledku nečinnosti členských štátov, nie Európskej únie, zdôraznil líder skupiny ALDE Guy Verhofstadt (BE), ktorý vyzval predsedu Európskej rady Donalda Tuska, aby zvolal mimoriadny samit k utečeneckej kríze s cieľom dohodnúť sa na nových pravidlách týkajúcich sa relokácie, migrácie a Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže.

Inés Cristina Zuber (GUE, PT) vyhlásila, že jedinou odpoveďou Európy na migračnú a utečeneckú krízu sa zdá byť silnejší mechanizmus vyhosťovania.

Napriek sebakritickej rétorike samitu v súvislosti s nedostatočným krízovým manažmentom je dnes situácia v oblasti migrácie stále „katastrofická,“ uviedla Ulrike Lunacek (Zelení/EFA, AT) dodávajúc, že fungovať môže jedine spoločné riešenie.

Podľa Nigela Faraga (EFDD, UK) sú silvestrovské útoky na ženy v Kolíne ďalším dôvodom pre Spojené kráľovstvo opustiť Európsku úniu. „Briti vedia, že títo mladíci v Kolíne dostanú o niekoľko rokov európsky pas a budú tak môcť slobodne prísť do Británie,“ uviedol.

Podobný postoj zaujala aj Vicky Maeijer (ENF, NL), podľa ktorej „viac utečencov znamená viac teroristov.“

O dac

Odporúčame pozrieť

Schengen

R. Metsola: Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko

Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko. Vyhlásila to v stredu predsedníčka Európskeho …

Consent choices