M. Flašíková Beňová: Mogherini musí predstaviť nástroje na elimináciu teroristov z Daíš

Súčasťou dnešnej rozpravy Európskeho parlamentu (EP) bude aj vyhlásenie Vysokej predstaviteľky Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Frederici Mogheriniovej. Bude sa týkať doložky o vzájomnej obrane, respektíve vojenskej pomoci, medzi členskými štátmi v prípade, že sa jeden z nich stane na svojom území obeťou ozbrojenej agresie.

Článok 42, ods. 7 Zmluvy o Európskej únii (EÚ) bol použitý po prvý krát v histórii v nadväznosti na minuloročnú novembrovú masakru v Paríži. „Podpredsedníčka Európskej komisie nás musí detailne oboznámiť s možnosťami praktického uplatnenia tohto nástroja. Mal by prispieť aj k budovaniu väčšej solidarity a rozvoja v rámci bezpečnostnej politiky EÚ,“ uviedla poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová. Bude sa to týkať len niekoľkých konkrétnych oblastí európskej bezpečnosti.

Predovšetkým to súvisí so snahou o užšiu spoluprácu, nevyhnutnú pre účinnú prevenciu a eliminovanie odporných, barbarských, teroristických činov náboženských extrémistov hlásiacich sa k Daíš na území Európy. „Cieľom tak nie je budovanie akýchsi spoločných ozbrojených síl. Súčasťou však musí byť napríklad lepšia koordinácia činností a úloh európskych spravodajských zložiek,“ priblížila europoslankyňa. Snahy Komisie v oblasti bezpečnosti podľa nej musia viesť aj k logickému zlepšeniu a časom tiež upevneniu postavenia Európy v rámci globálnej bezpečnostnej architektúry.

Viac..  Inštitúcie EÚ sa dohodli na nástroji na reformu a rast pre západný Balkán

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices