Utečenci vo Francúzsku žijú na uliciach predmestia, domácim prekážali

PARÍŽ – Vo Francúzsku je aktuálne niekoľko desiatok tisíc žiadateľov o azyl. Ide o ľudí, ktorí do krajiny prišli ako utečenci z Blízkeho východu či afrických štátov.

Jedným z utečencov, ktorému sa domovom stali parížske ulice, je 25-ročný Mohamed. Do Francúzska prišiel zo Sudánu cez Líbyu a odtiaľ loďou na talianske pobrežie.

„Doma mám päť sestier, z toho dve sú ešte malé dievčatá. Môj otec už nežije,“hovorí mladík.

Vo Francúzsku sa najprv zdržiaval na parížskom predmestí v štvrti Saint-Lazare, kde ho polícia zaregistrovala v utečeneckom tábore.

Prekážali miestnym

Na predmestí metropoly prebývajú utečenci len pár dní. Dopravila ich tam polícia z inej časti Paríža, kde miestnym až príliš prekážali. Aj z predmestia ale musia v dohľadnej dobe odísť.

Mohamed ale vo Francúzsku zostať chce. Preto prespáva aj na uliciach a nesnaží sa presunúť do iného štátu Únie. Žiadosť o azyl ale zatiaľ úradne ukončenú nemá.

„V kempe nám jedného dňa povedali, aby sme si zobrali ruksaky. Zostať mohli len ženy a deti. Odvtedy sme na ulici. Prečo, to neviem,“ priznáva.

Skúsenosti s migráciou

Mladík po udelení azylu chce vo Francúzsku legálne pracovať. Dúfa, že bude jeden z takmer 20 000 Afričanov, ktorým krajina poskytne útočisko. Vlani požiadalo vo Francúzsku o azyl takmer 6 000 utečencov zo Sýrie a úrady skoro všetkým vyhoveli.

Francúzsko patrí medzi krajiny Európy, ktoré s imigrantami skúsenosti majú. Napríklad Senegalčania pracujú v malých krajčírskych dielňach, v ktorých šijú šaty alebo kostýmy. Na uliciach kšeftujú Alžírčania, pečené gaštany predávajú Maročania.

Viac..  Vyhlásenie Komisie a vysokého predstaviteľa pri príležitosti Medzinárodného dňa žien

Krajina má ale vysokú nezamestnanosť. Mnohí cudzinci po príchode do krajiny nežiadajú o azyl a ilegálne žijú zo spoločného biznisu mimo záujmu imigračných úradov.

Nebudú šťastní

Taliansky dôchodca Giuseppe sa rozhodol, že dôchodok prežije v Paríži. „Tridsať rokov som pracoval v Afrike a myslím si, že tí ľudia by sem nemali prichádzať. Tu nie sú šťastní a my sme z nich naopak vystrašení. Oni patria do svojej krajiny a tam im treba pomáhať. Treba tam priniesť peniaze, vybudovať fabriky a verte mi, oni budú spokojnejší ako u nás,“ hovorí.

Po teroristických útokoch nedokáže tak ako ostatní Francúzi ani on odhadnúť ako krajinu postihne ďalšia už očakávaná migračná vlna v tomto a nasledujúcom roku.

Vlani požiadalo francúzske úrady o udelenia azylu takmer 80 000 cudzincov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

azyl, migranti

Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Komisia prijala oznámenie, v ktorom hodnotí výsledky dosiahnuté v oblasti migrácie a azylu za posledné …

Consent choices