Francúzsko aktivovalo doložku o vzájomnej obrane. Čo to znamená pre ostatné krajiny?

Po teroristických útokoch v Paríži Francúzsko požiadalo ostatné krajiny o pomoc, čím aktivovalo tzv. doložku o vzájomnej obrane, ktorá nebola ešte nikdy použitá. Vyvolalo to mnoho otázok o tom, čo sa bude teraz diať a akú úlohu tu bude zohrávať EÚ. 

Doložka o vzájomnej obrane

Táto doložka bola zavedená v roku 2009 ako článok 42, odsek 7 Zmluvy o Európskej únii. V prípade, ak sa členský štát stane na svojom území obeťou ozbrojenej agresie, toto ustanovenie od ostatných členských štátov vyžaduje, aby mu poskytli svoju pomoc. Tá by mala byť v súlade so záväzkami, ktoré niektorým krajinám vyplývajú z ich členstva v NATO.

Na vykonávanie tejto doložky doteraz nebol prijatý žiadny formálny postup. Doložka výslovne nevyžaduje, aby bola táto pomoc vojenskej povahy. Spolupracovať tak môžu i krajiny ako Rakúsko, Fínsko, Írsko a Švédsko, ktoré majú politiku vojenskej neutrality.

Čo presne požaduje Francúzsko od ostatných členských štátov?

Potom ako Francúzsko 17. novembra požiadalo ostatné krajiny o pomoc, zorganizovalo s nimi bilaterálne rokovania o tom, ako konkrétne mu môžu pomôcť. Niektoré členské štáty súhlasili s tým, že sa pripoja k protiteroristickým operáciám v Iraku a Sýrii, iné prisľúbili, že zvýšia svoju prítomnosť v iných medzinárodných misiách, vďaka čomu môže Francúzsko presunúť svoje vojenské jednotky inde.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Úloha EÚ

Keďže o konkrétnej forme pomoci sa dohadujú členské štáty medzi sebou, EÚ tu má len obmedzenú úlohu. Môže však uľahčovať a koordinovať celý proces.

Vo svojom uznesení z novembra 2012 Parlament vyzval šéfku európskej diplomacie, aby predložila konkrétne opatrenia a pokyny na vykonávanie tejto doložky. Počas prebiehajúceho plenárneho zasadnutia budú poslanci rokovať o tom, či by tu EÚ nemala mať intenzívnejšiu účasť.

 

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices