Parlament schválil členov vyšetrovacieho výboru pre meranie emisií v automobilovom priemysle

Európsky parlament vymenoval 45 členov vyšetrovacieho výboru, ktorý sa bude zaoberať porušovaním únijnej legislatívy v oblasti emisných testov zo strany automobilového priemyslu a prešetrí aj údajné zlyhania členských štátov a Európskej komisie pri presadzovaní pravidiel EÚ. Výbor predloží priebežnú správu do šiestich mesiacov a záverečnú správu do 12 mesiacov od začiatku svojej činnosti.

Poslanci schválili zloženie vyšetrovacieho výboru EP vo veci merania emisií v automobilovom priemysle (EMIS), ktorý zasadne po prvýkrát vo februári. Na prvom zasadnutí okrem iného zvolí svojho predsedu a podpredsedov.

Členom výboru bude aj poslanec Ivan Štefanec (EPP, KDH), ktorý v tejto súvislosti uviedol: „Aj veľké firmy musia dodržiavať dohodnuté pravidlá. Environmentálne štandardy sú v Európskej únii jedny z najprísnejších a svete. Ak je dopyt po ich zmene, Európska únia je otvorená pre rokovania. Nie je však možné ísť cestou zavádzania spotrebiteľa.“

Výbor vyšetrí:

  • údajné zlyhanie Komisie pri posudzovaní skúšobných cyklov používaných na meranie emisií,
  • údajné zlyhanie Komisie a orgánov členských štátov pri prijímaní vhodných a účinných opatrení na dohľad a presadzovanie výslovného zákazu rušiacich zariadení,
  • údajné zlyhanie Komisie pri včasnom zavedení testov odrážajúcich skutočné jazdné podmienky,
  • údajné zlyhanie členských štátov pri stanovení účinných, primeraných a odrádzajúcich sankcií uplatniteľných voči výrobcom za porušovanie pravidiel.
Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Výbor tiež zhromaždí a zanalyzuje informácie s cieľom zistiť, či Komisia a členské štáty mali dôkazy o používaní rušiacich mechanizmov ešte pred vypuknutím škandálu dňa 18. septembra 2015.

Súvislosti

Európsky parlament zriadil vyšetrovací výbor v nadväznosti na odhalenia v USA, podľa ktorých skupina Volkswagen využívala vo svojich automobiloch softvér na kozmetické zníženie emisií oxidu dusíka (NOx) počas testovania. Parlament v októbri 2015 schválil uznesenie požadujúce dôsledné prešetrenie úlohy a zodpovednosti Komisie a orgánov členských štátov a vyzval ich, aby zverejnili informácie, ktoré mali k dispozícii o porušovaní pravidiel a objasnili, aké kroky v tejto súvislosti podnikli.

O dac

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices