Hrozba terorizmu sa zvyšuje v Európe i mimo nej

Poslanci spoločne s holandským ministrom zahraničných vecí Bertom Koendersom a komisárom pre migráciu Dimitrisom Avramopoulosom diskutovali o zvyšujúcej sa hrozbe terorizmu a o tom, ako proti nemu bojovať. Diskutujúci vyzdvihli potrebu kontroly vonkajších hraníc a členské štáty vyzvali k tomu, aby medzi sebou užšie spolupracovali a vymieňali si informácie.

Súdiac podľa nedávnych udalostí to vyzerá tak, že hrozba terorizmu sa zvyšuje a to nielen v EÚ ale i v jej susedstve i ďalej,“ varoval začiatkom debaty holandský minister zahraničných vecí Bert Koenders, ktorý pred plénom vystúpil v mene holandského predsedníctva.

Spolu sme silnejší

Viacerí diskutujúci nástojili na tom, že členské štáty EÚ by mali spolupracovať medzi sebou i s tretími krajiny, inak sa nám teroristov nepodarí poraziť.

Bert Koenders poslancov ubezpečil, že výmena informácií a operačná spolupráca sú pre Radu top prioritami. Ako príklad pritom uviedol predbežnú dohodu ohľadne záznamov o cestujúcich (PNR). „Európska smernica o PNR pomôže polícii i informačných službám vypátrať potenciálnych teroristov a zločincov“ tým, že budú mať vďaka nej prístup k údajom o cestujúcich, uviedol.

„Členské štáty si musia viac dôverovať a vymieňať si viac informácií nielen medzi sebou ale i s Europolom,“ vyhlásil komisár pre migráciu a vnútorné veci Dimitris Avramopoulos. „Hrozby, ktorým čelíme, sa týkajú nás všetkých a preto by sme sa mali voči nim postaviť všetci spoločne. Toto nie je súťaž, ak spolupracujeme, tak si dodávame silu,“ povedal.

Jan Philipp Albrecht (Zelení/ESA, DE) vyzval členské štáty, aby sa ujali svojej zodpovednosti. „Členské štáty zablokovali viaceré opatrenia na vytvorenie spoločných štandardov v oblasti trestného stíhania a spolupráce proti organizovanému zločinu a terorizmu, najmä tie týkajúce sa výmeny informácií medzi inštitúciami a úradmi členských štátov, Europolom a ďalšími európskymi agentúrami. A stále to nefunguje,“ vyhlásil.

Komisár Avramopoulos mu dal za pravdu. „Čo sa týka mňa, môžem vám povedať, že nie som spokojný s doterajšou spoluprácou. Väčšina členských štátov si bohužiaľ necháva tie najlepšie informácie pre seba,“ zareagoval.

Angel Dzhambazki (EKR, BG) hovoril o úlohe, ktorú tu zohrávajú tretie krajiny. „Teroristické organizácie sme bohužiaľ podcenili a podcenili sme i radikalizáciu. Multikulturalizmus zlyhal a mnohé krajiny žiaľ stále pokračujú vo svojej nedbalej politike voči krajinám ako Turecko, Saudská Arábia a Katar, ktoré sponzorujú teroristické organizácie.“ Podľa jeho slov „je načase s tým skoncovať.“

Migrácia

Migrácia vyvolala v radoch poslancov i tentokrát protichodné reakcie. Počas minulého roka prišlo do Európy toľko migrantov ako nikdy predtým, čo mnohé krajiny donútilo opätovne zaviesť hraničné kontroly a to i vnútri Schengenu. Majú totiž obavy z toho, aby sa pomedzi migrantov nedostali do Európy i teroristi.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Elissavet Vozemberg-Vrionidi (EĽS, Grécko) varovala, aby sme migrantov a teroristov nehádzali do jedného vreca. Je presvedčená, že „tieto dva javy rozhodne nemôžeme spájať dokopy.“

„Väčšina migrantov sú ekonomickí migranti, veľká väčšina žiadateľov o azyl sú ľudia, ktorí skutočne utekajú pred terorizmom,“ povedal britský člen skupiny ESPD Steven Woolfe. Okrem toho spomenul i to, že sa mu nepáči, že v Európe máme otvorené hranice.

O hraniciach a hraničných kontrolách hovorila i holandská poslankyňa zo skupiny ENS Vicky Maeijer. „Ak chcete chrániť Európanov, tak je načase akceptovať to, že jediným riešením je zavrieť naše štátne hranice a poslať všetkých takzvaných žiadateľov o azyl naspäť,“ vyhlásila.

„Európske krajiny vpustili terorizmus do európskych ulíc. Máme tu rasizmus a mnohé iné javy. Na riešenie terorizmu potrebujeme nájsť rozumné spôsoby,“ skonštatoval nezaradený grécky poslanec Lampros Fountoulis.

S protiteroristickými opatreniami by sme to nemali preháňať

Aj keď poslanci súhlasia s tým, že proti terorizmu rozhodne musíme zakročiť, viacerí z nich pripomenuli, že kroky a opatrenia, ktoré pritom použijeme, by mali ostať vyvážené.

Nemecká sociálna demokratka Birgit Sippel si myslí, že potrebujeme celoeurópsku definíciu teroristických útokov a iných zločinov. „Vždy musíme garantovať spravodlivé konanie, aby prípady neostali nevyriešené len preto, že nám chýbajú dôkazy. Potrebujeme prevenciu i tresty,“ povedala.

K vytvoreniu krokov na zvýšenie našej vnútornej i vonkajšej bezpečnosti vyzval i Petr Ježek (ALDE, ČR). Zdôraznil však pritom, že „tieto opatrenia by mali byť efektívne, nie však prehnané.“

Inês Cristina Zuber (GUE/NGL, PT) upozornila na to, že opatrenia prijaté v boji proti terorizmu môžu oslabiť našu slobodu. „Sú neoddeliteľnou súčasťou vyzbrojovania a vojny, ktorá viedla k rasizmu a xenofóbii,“ povedala. Zároveň argumentovala proti zásahom v zvrchovaných štátoch, ktoré sú podľa nej jednou z príčin terorizmu.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices