Vladimír Maňka: Hranice Schengenu nesmieme zatvárať, denne nimi prechádza za prácou 1,7 milióna ľudí

BERLÍN – Nemecko predĺži na neurčito kontroly, ktoré zaviedlo na hraniciach pre utečeneckú krízu. V rozhlasovej MDR to uviedol minister vnútra Thomas de Maizére. Nemecká polícia kontroluje hranice od septembra 2015. Vtedy sa prudko zvýšil počet prichádzajúcich utečencov, doteraz počítali s ukončením kontrol v polovici februára.

Krajiny, ktoré sú súčasťou schengenského priestoru bez vnútorných hraničných kontrol, môžu tieto kontroly obnoviť vo výnimočných prípadoch, kedy môže byť ohrozená ich bezpečnosť alebo verejný poriadok.

Podľa európskych zmlúv sa kontroly dajú zaviesť na 30 dní s možnosťou predĺženia. Informovať o tom ale musia ostatné krajiny Európskej únie a Európsku komisiu.

Nemecká priemyselná a obchodná komora vo štvrtok varovala pred následkami pokračujúcich hraničných kontrol. „Pre zápchy, čakanie, dodatočnú byrokraciu alebo nutnú úpravy dodavateľského reťazca a dlhšiemu skladovaniu môžu náklady pre nemecké hospodárstvo rýchlo vzrásť až na desať miliárd eur ročne,“ uviedol Martin Wansleben.

Slovenský europoslanec Vladimír Maňka /SMER-SD/ navyše upozorňuje, že život by sa tým skomplikoval státisícom ľudí. Ak by totiž k takémuto kroku pristúpili viaceré krajiny, vrátili by sme sa desiatky rokov dozadu. „Až 1,7 milióna obyvateľov EÚ denne dochádza za prácou do inej členskej krajiny. Všetci títo ľudia by museli opäť čakať na hraniciach, čo by veľmi ovplyvnilo ekonomiku, aj hospodárstvo.“

Pred uzavretím hraníc varuje aj Nemecký odborový zväz. „Otvorené hranice sú tepny európskej ekonomiky. Nesmieme ich zapchať,“ povedal šéf Reiner Hoffmann. V súvislosti s hraničnými kontrolami zaznievajú od nemeckých odborov obavy zo zániku pracovných miest.

„Teraz nevidím okamih, kedy by bolo možné kontroly ukončiť,“ povedal dnes Thomas de Maizére. Zároveň ale podotkol, že národné riešenie nemôže byť kľúčom pre vyriešenie utečeneckej krízy.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

Ochrana hraníc

Podľa neho je nutné zaistiť ochranu vonkajších hraníc Európskej únie, v spolupráci s Tureckom obmedziť cesty utečencov cez Egejské more a zlepšovať podmienky v krízových krajinách, aby ľudia nemali takú motiváciu vydať sa na cestu do Európy.

Minister tiež uviedol, že Nemecku sa teraz darí na hraniciach registrovať všetkých migrantov a na rozdiel od konca minulého roka už nerozdeľuje medzi spolkové krajiny utečencov, ktorých zatiaľ nezaregistrovali. „Tiež vraciame späť ľudí, ktorí nemajú žiadne platné doklady a nechcú v Nemecku požiadať o azyl,“ povedal.

Znižovanie počtu

Podľa neho treba ale počet prichádzajúcich utečencov naďalej výrazne znižovať. „V januári ich v priemere prichádza výrazne menej, niekedy aj menej než 2 000 denne. Stále to ale nie je dosť. prejavuje sa efekt zimy, kedy migrantov prichádza menej,“ povedal de Maiziére.

Na sprísnenie postoja k utečencom dlhodobo apeluje Bavorsko, cez ktorého územie prichádza do Nemecka väčšina migrantov. Teraz sa k nemu pridalo aj Sasko.

„Musíme zintenzívniť zaistenie vlastných hraníc,“ povedal saský premiér Stanislaw Tillich. „Je dôležité rýchlo znížiť počet prichádzajúcich utečencov. Dosiahli sme hranicu možností zaistiť pre týchto ľudí ubytovanie,“ uviedol.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices