Predstavitelia holandského predsedníctva nevylučujú zavedenie hraničných kontrol

Holandsko predstavilo témy, ktorým sa bude prioritne venovať v rámci svojho predsedníctva v Rade Európy. Medzi hlavné body patrí životné prostredie, zahraničné záležitosti, rybolov, ale aj poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka, migračná kríza či terorizmus.

Holandský minister životného prostredia Sharon Dijksma avizoval, že po decembrovej dohode z Paríža bude prioritou tohto predsedníctva dosahovanie cieľov dohody, ich energické plnenie. Rokovanie o obchode s emisiami by malo byť na programe v júni a minister dúfa, že by rokovania mohli byť ukončené do konca predsedníctva. Ďalšími bodmi budú lepšie regulácie, udržateľná mobilita či národné emisné stropy.

V oblasti zahraničných záležitostí budú prioritné tri veci. Pristúpenie Turecka do EÚ, reformy na Ukrajine a stabilizácia situácie v Sýrii. Niekoľko poslancov Európskeho parlamentu vyjadrilo obavu zo situácie, ktorá nastala v juhovýchodnej kurdskej oblasti. Turecko ale naďalej ostáva kľúčovým partnerom Európskej únie. V prípade Ukrajiny sa hovorilo o ratifikácii asociačnej dohody EÚ s Ukrajinou a o dôsledkoch, ktoré by mohlo mať jej zamietnutie.

Pri téme poľnohospodárstva a rozvoja vidieka sa začala diskusia o Spoločnej poľnohospodárskej politike, ktorá by mala lepšie reagovať na globálne problémy s klímou a zvýšiť účinnosť súčasných ekologizačných opatrení. Okrem toho je cieľom zjednodušiť existujúce pravidlá Spoločnej poľnohospodárskej politiky so zameraním predovšetkým na malé a stredné podniky.

Viac..  Európsky parlament schválil zásadnú rozpočtovú podporu pre Ukrajinu a EÚ

Medzi jednu z najvyšších priorít holandského predsedníctva ale bude patriť usmernenie migračných tokov a boj proti počítačovej kriminalite, ktorá okrem iného vedie aj k radikalizácii spoločnosti. Štátny tajomník holandského ministerstva spravodlivosti Klaas Dijkhoff spomenul otázku mini-Schengenu. Tvrdil, že žiadny takýto návrh nepripadá do úvahy, no v prípade, že sa členské štáty nedohodnú na mechanizme rozdeľovania žiadateľov o azyl, nie je vylúčené, že kontroly na hraniciach nebudú znovu zavedené.

O vik

Odporúčame pozrieť

azyl, migranti

Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Komisia prijala oznámenie, v ktorom hodnotí výsledky dosiahnuté v oblasti migrácie a azylu za posledné …

Consent choices