Ukrajina, Moldavsko a Gruzínsko musia pokračovať v proeurópskych reformách

Rusko musí ukončiť svoje priame či nepriame zapojenie do konfliktov na Ukrajine, v Moldavsku a Gruzínsku a prestať zasahovať do ich európskych ašpirácií, uvádza sa v uznesení o reformnom pokroku troch krajín, ktoré schválil Európsky parlament. Rok po ratifikácii ich asociačných dohôd a dohôd o voľnom obchode poslanci podčiarkli potrebu dokončiť reformné úlohy a vzali na vedomie konanie holandského referenda, v ktorom voliči 6. apríla rozhodnú o dohodách medzi EÚ a Ukrajinou.

Parlament privítal pokrok dosiahnutý Ukrajinou, Moldavskom a Gruzínskom na nimi vybranej ceste užšej politickej a hospodárskej integrácie s Európskou úniou. Zároveň však vyzýva Ruskú federáciu, aby bezodkladne ukončila každú priamu alebo nepriamu účasť na pretrvávajúcich konfliktoch na území týchto troch krajín, a aby ukončila okupáciu Krymu.

Uznesenie si všíma, že vývoz z Gruzínska do EÚ vzrástol o 15% a z Moldavska o 62% od uplatňovania dohôd o pridružení a voľnom obchode. Uvádza tiež, že objem exportu z Ukrajiny do EÚ by mal zaznamenať podobný nárast.

Parlament však zároveň zdôraznil, že finančná podpora Ukrajiny, Moldavska a Gruzínska zo strany EÚ je podmienená konkrétnymi reformnými krokmi.

Ukrajina: Ruský tieň, Nord Stream, korupcia a holandské referendum

Parlament odsúdil skutočnosť, že Ruská federácia jednostranne pozastavila dohodu o voľnom obchode s Ukrajinou a zaviedla voči Kyjevu prísne obchodné obmedzenia v momente, keď vstúpila do platnosti dohoda o voľnom obchode medzi EÚ a Ukrajinou. Poslanci tiež vyjadrili obavy o stav ukrajinského hospodárstva a celkovú finančnú situáciu krajiny a zdôraznili, že ďalšia finančná pomoc EÚ pre Ukrajinu je nevyhnutná.

Uznesenie víta solidaritu EÚ s Ukrajinou v oblasti energetiky. Parlament však zároveň vyzval členské štáty, aby zabránili budovaniu nových plynovodov, ktoré obchádzajú Ukrajinu, najmä rozvoju projektu Nord Stream II.

Viac..  M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Parlament očakáva, že ukrajinské vedenie splní svoje záväzky týkajúce sa boja proti rozšírenej korupcii, ktorá je podľa uznesenia najväčšou výzvou reformného úsilia v krajine.

Poslanci zobrali na vedomie nadchádzajúce holandské referendum o dohodách o pridružení a voľnom obchode s Ukrajinou a vyjadrili vieru, že rozhodnutie holandských občanov bude prijaté na základe samotnej podstaty dohody, zohľadňujúc jej konkrétne dôsledky pre EÚ a Holandsko.

Moldavsko: Nová vláda musí stabilizovať krajinu

Parlament privítal ustanovenie novej vlády v Moldavsku, ktorá nastupuje do úradu do viac ako rok trvajúcou systémovou politickou nestabilitou. Poslanci tiež odsúdili krádež jednej miliardy eur z moldavského bankového systému a vyzvali na jej urýchlené vyšetrenie a postavenie vinníkov pred súd.

Gruzínsko: Nezávislosť médií a súdnictva

Poslanci v uznesení vyjadrili obavy o nezávislosť súdnictva a možné ohrozenie plurality médií v Gruzínsku, poukazujúc pritom napríklad na kauzu vysielacej spoločnosti Rustavi 2, ktorá sa týka sporu o jej vlastníctvo. Parlament v tejto súvislosti podporil myšlienku vyslania misie expertov EÚ, aby na prebiehajúcu kauzu dohliadla.

Uznesenie tiež kritizuje nejasné kritériá menovania prokurátorov a vyšetrovateľov v krajine a neprimeraný tlak na sudcov gruzínskeho ústavného súdu, na ktorý poukázala Benátska komisia Rady Európy.

O dac

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices