Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 2. týždňa 2016

Situácia v Rusku naďalej pod tlakom cien ropy

MAĎARSKO: Maďarská centrálna banka rozhodla, že postupne do konca apríla zruší svoju dvojtýždňovú depozitnú sadzbu. Tento krok je súčasťou jej stratégie, ktorej cieľom je zredukovať náklady vlády na požičiavanie si tým, že povzbudí komerčné banky, aby nakupovali štátne dlhopisy. Ide o ďalší nekonvenčný krok centrálnej banky Maďarska, ktorá sľúbila, že uvoľní menovú politiku bez ďalšej redukcie hlavnej úrokovej sadzby pod terajšie rekordné minimum 1,35 %. Centrálna banka uviedla, že zrušenie jej dvojtýždňovej depozitnej sadzby, ktorá sa uplatňovala 17 rokov, by mohlo nasmerovať 400 až 800 mld. forintov z maďarských bánk do vládnych dlhopisov. Opatrenia centrálnej banky sú v súlade s celkovým zámerom vlády, a to zmenšiť závislosť od požičiavania si v zahraničí prostredníctvom zvýšenia dopytu zo strany bánk a domácností po vládnych dlhopisoch denominovaných vo forintoch.

RUSKO: Ruská vláda pod tlakom klesajúcich cien ropy prikázala ministerstvám a podriadeným organizáciám znížiť výdavky o 10 %. Podobné opatrenie Moskva zaviedla už vlani. Požadované škrty majú zasiahnuť viaceré oblasti vrátane dôchodkov a platov vládnych zamestnancov. Ruskú vládu nútia k úsporným opatreniam nízke ceny ropy, ktoré v súčasnosti už atakujú hranicu 30 USD za barel. Dane v ropnom a plynárenskom priemysle tvoria takmer polovicu príjmov centrálnej vlády. Ruské ministerstvo financií zároveň pripustilo, že pretrvávajúce nízke ceny ropy by mohli viesť k zatvoreniu časti ťažby v krajine. Predstaviteľ ruskej spoločnosti Transnefť, ktorá má monopol ma prepravu prostredníctvom ropovodov, uviedol, že export ruskej ropy v tomto roku pravdepodobne medziročne klesne o – 6 %. Ťažba ropy v Rusku je v súčasnosti na postsovietskom maxime 10,8 mil. barelov denne.

Viac..  J. Borrell: Európe bezprostredná vojna s Ruskom nehrozí, netreba zveličovať

NEMECKO: Nemecká ekonomika v roku 2015 rástla najrýchlejším tempom za posledné štyri roky, keď posilnila o 1,7 %. Vyplýva to z predbežného odhadu, ktorý minulý týždeň zverejnil nemecký štatistický úrad. Očakávania hovorili o rovnakom tempe rastu ako v roku 2014, teda na úrovni 1,6 %. Berlín očakáva, že v roku 2016 sa HDP zvýši o 1,8 %. Motorom rastu nemeckého hospodárstva bola súkromná spotreba, ktorá vlani rástla najrýchlejším tempom od roku 2000. Spotrebu domácností podporil výrazný rast miezd, nízka inflácia a rekordne vysoká zamestnanosť.

GRÉCKO: Grécko akceptuje účasť Medzinárodného menového fondu [MMF] v programe núdzovej pomoci, v rámci ktorého Atény dostávajú úvery v objeme miliárd eur výmenou za ekonomické reformy. Účasť MMF je kľúčovou podmienkou Nemecka, ktoré je presvedčené, že Európska komisia ako jediný zástupca veriteľov by mohla byť na Atény príliš mäkká v otázke implementácie reforiem. MMF je však ochotný podieľať sa na programe, v rámci ktorého môže Grécko dostať do 66 mld. eur, len za podmienky, že Atény zrealizujú penzijnú reformu. Fond zároveň žiada, aby eurozóna súhlasila s reprofiláciou gréckeho dlhu tak, aby sa odpísala časť jeho čistej súčasnej hodnoty.

O dac

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices