Miera nezamestnanosti na Slovensku na 7 – ročnom minime. V Česku ale najnižšia v rámci EÚ.

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny v uplynulých dňoch zverejnilo posledné, decembrové, údaje týkajúce sa vývoja nezamestnanosti na Slovensku. Miera evidovanej nezamestnanosti poklesla na úroveň 10,6 %. Nižšia bola naposledy v marci 2009. Harmonizované decembrové údaje za EÚ ešte nie sú dostupné, no už z tých novembrových možno vidieť, že za rok zaevidovali pokles takmer všetky členské štáty únie. Jedinou výnimkou je Rakúsko. Vo Veľkej Británii a Fínsku sa miera nezamestnanosti medziročne nezmenila. Na to, ako sa Slovensku v tomto smere darí v porovnaní s ostatnými štátmi EÚ sa detailnejšie pozrieme v nasledujúcom texte. Zdrojom sú údaje Eurostatu.

Záznam na celú obrazovku 22. 1. 2016 120823.bmpPriaznivý vývoj v našom hospodárstve, ktoré rástlo vlani najrýchlejšie od roku 2010, sa pozitívne premietol aj do vývoja na trhu práce. Vplyvom toho sme mohli sledovať, ako sa harmonizovaná miera nezamestnanosti v minulom roku postupne znížila z januárových 12,7 % o takmer dva percentuálne body na novembrovú úroveň 10,9 %. Pod rýchlejší pokles nezamestnanosti v závere vlaňajška sa podľa všetkého podpísalo dočerpávanie eurofondov, ale aj miernejšia zima.

Napriek spomenutému pozitívnemu vývoju patrí miera nezamestnanosti na Slovensku stále k najvyšším v celej Európskej únii. Dvojcifernú mieru nezamestnanosti evidovalo v novembri 2015, okrem Slovenska, už „len“ ďalších 7 jej členov. Najhoršia je situácia v Grécku a Španielsku, kde je bez práce až zhruba každý štvrtý, resp. piaty ekonomicky aktívny obyvateľ. Na Slovensku je to stále vyše desatina, teda 146 tis. nezamestnaných. Priemer za európsku „dvadsaťosmičku“ je o niečo nižší a v novembri sa pohyboval na úrovni 9,1 %. Nezamestnaných tak bolo približne 11,9 mil. Európanov.

Po inšpiráciu, ako skrátiť rady nezamestnaných, nemusíme chodiť ďaleko. Najnižšiu mieru nezamestnanosti totiž vykázala v rámci celej EÚ 28 susedná Česká republika, a to len na úrovni 4,5 %. Porovnateľne je na tom aj Nemecko. Spolu s Maltou to boli jediné krajiny, ktoré vykázali mieru nezamestnanosti nižšiu alebo rovnú úrovni 5 %. Podstatne lepší výsledok však dosiahli aj naši zvyšní susedia z EÚ. V Poľsku dosiahla miera nezamestnanosti 7,0 % a v Maďarsku a Rakúsku bola ešte nižšia, zhodne po 6,2 %.

Viac..  Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

„Predpokladáme, že pozitívny trend na trhu práce bude pretrvávať aj počas tohto roka. Naše hospodárstvo by totiž aj naďalej malo solídne rásť, pretrvávať by mali aj podmienky na rast spotreby, z čoho môžu profitovať aj naši obchodníci. Tým sa tak vytvárajú predpoklady aj na vznik nových pracovných miest,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. Veľkým prínosom však v tomto smere bude príchod štvrtej automobilky. Očakávame preto, že miera nezamestnanosti by v záverečných mesiacoch tohto roka mohla poklesnúť aj pod hranicu 10 %.

Problémom, nielen Slovenska, ale aj celej únie, ostáva nezamestnanosť mladých. Bez práce je zhruba každý druhý mladý Grék a Španiel vo veku do 25 rokov. Na Slovensku je to síce o niečo menej, no bez práce je aj tak až štvrtina mladých. V EÚ ako takej je to každý piaty mladý Európan. Jednocifernú úroveň dosahujú len Dáni a Nemci. Zlepšenie na Slovensku by postupne mohlo priniesť lepšie prepojenie štúdia s trhom práce alebo zatraktívnenie odborov, v ktorých je v súčasnosti nedostatok kvalifikovaných pracovníkov, no mladí ich nepovažujú za lákavé. Vo viacerých prípadoch by však aj mladí uchádzači mali prehodnotiť primeranosť svojich nástupných požiadaviek.

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices