Na Slovensku požiadalo vlani o azyl len 330 ľudí, najmenej od roku 1994

BRATISLAVA – Na Slovensku požiadalo o azyl vlani, kedy Európsku úniu naplno zasiahla migračná vlna, najmenej utečencov od roku 1994. Úbytok žiadateľov o azyl pokračoval už tretí rok. Vyplýva to z údajov ministerstva vnútra.

Slovenskí politici vrátane premiéra Robert Fica počas migračnej krízy opakovane tvrdili, že krajina pre utečencov nie je atraktívna. Aj týmto spôsobom Ficova vláda zdôvodňovala svoj odmietavý postoj k rozhodnutiu väčšiny členských štátov európskej dvadsaťosmičky ohľadne prerozdeľovania migrantov medzi členské štáty Európskej únie, ktoré Bratislava napadla aj na unijnom súde.

Tristotridsať ľudí

O azyl vlani na Slovensku požiadalo spolu 330 ľudí. Z tohto počtu takmer polovica pripadla na posledný mesiac roka, kedy do krajiny priletela z Iraku skupina 149 asýrskych kresťanov, ktorým Slovensko poskytlo útočisko v rámci svojho dobrovoľného príspevku k riešeniu migračnej krízy.

Vlani slovenské úrady udelili azyl len ôsmim osobám, teda rovnakému počtu ako v roku 2006, čo bolo najmenej v novodobej histórii Slovenska.

Prísna azylová politika

Minister vnútra Robert Kaliňák pred rokom vyhlásil, že prísna azylová politika Slovenska pomáha pri ochrane krajiny pred terorizmom. Minister to povedal v reakcii na krvavý útok na redakcou francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorý si vyžiadal životy 12 ľudí.

Viac..  Ivan Štefanec: Slovenský startup získal 7,5 milióna eur od Európskej rady pre inovácie

V minulosti Slovensko zaznamenalo oveľa viac žiadostí o azyl. Počet utečencov začal výrazne stúpať v roku 1999 a o päť rokov neskôr, kedy sa krajina stala členom Európskej únie, požiadalo o azyl na Slovensku viac ako 11 000 ľudí.

Zastavenie procesu

Vo výraznej väčšine prípadov ale proces zastavili, napríklad z dôvodu, že žiadateľ musel krajinu opustiť. V roku 2005 počet žiadateľov o azyl na Slovensku klesol medziročne o viac ako dve tretiny. Podľa takzvaných dublinských dohôd má žiadosť o poskytnutie azylu zvážiť ten štát Únie, v ktorom utečenci prvýkrát vstúpia na pôdu Európskej únie.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices