mikolasik
Miroslav Mikolášik. PHOTO: archív MM.

Mikolášik: Na začiatok by stačilo učiteľov prestať urážať

Bratislava, 25. január 2016 „Učitelia sa dnes nedožadujú niečoho navyše, chcú len riadne žiť a prestať byť urážaní štátom, ktorý by ich mal chrániť,“ vyhlásil europoslanec Miroslav Mikolášik (EĽS/KDH) v súvislosti s dnešným ostrým štrajkom učiteľov. V medzinárodnom meradle je podľa neho odkaz predsedu vlády učiteľom neakceptovateľný a nehodný premiéra akéhokoľvek štátu.

Slovenský premiér sa diskvalifikoval a poškodil kredit Slovenska. Kým predčasom ešte prejavoval vôľu v budúcnosti pomôcť učiteľom, na ktorých vraj dnes už neostali peniaze, teraz jasne odhalil, že sa tak konať nechystá a neváži si ich, reaguje Mikolášik na slová premiéra Roberta Fica, ktorý minulý týždeň učiteľom odkázal, nech aj oni urobia niečo pre štát. Ak sa máme seriózne rozprávať o zvýšení ohodnotenia učiteľov, potrebujeme ich na začiatok prestať urážať, pochopiť ich miesto v spoločnosti a poďakovať za všetko, čo pre ňu urobili a robia, doplnil.

Mikolášik v tejto súvislosti upozornil, že skúsenosti s občasnými prípadmi ľahostajného a neodborného pedagóga môžu ľuďom brániť objektívne posúdiť hodnotu základného školstva. To je však problém mnohých povolaní, nielen učiteľov, že sa v kolektívoch nájdu jednotlivci, ktorí mu škodia. Kľúčové však je, aby štát začal systematicky ohodnocovať kvalitných, aktívnych pedagógov, ktorí pracujú často nad rámec povinností, uviedol Mikolášik s tým, že napriek nedostatočným podmienkam je ich ešte stále veľa. Europoslanec zároveň zdôraznil potrebu pozrieť sa na učiteľské mzdy podľa regiónov. Tie sa podľa neho líšia zamestnanosťou a životnou úrovňou, ktoré sú pre výkon povolania rovnako určujúce.

Viac..  Opatrenia na zlepšenie pracovných podmienok stážistov a riešenie nedostatku pracovnej sily a zručností

O dac

Odporúčame pozrieť

wiezik

M. Wiezik: Strata eurofondov je kvôli Ficovi realistický scenár

Európsky parlament je aj naďalej znepokojený promafiánskym balíkom Ficovej vlády, hovorí europoslanec Michal Wiezik (PS/RE). …

Consent choices