Poľsko, spoločná obrana, jedlo pre deti, geoblokovanie. To najdôležitejšie z januárového plenárneho zasadnutia

Prvé tohtoročné plenárne zasadnutie bolo bohaté na udalosti. Pred poslancami vystúpila poľská premiérka Beata Szydło, ktorá čelila ich kritike za počínanie svojej vlády a obmedzovanie slobody médií. Holandský premiér Mark Rutte Parlamentu predstavil program holandského predsedníctva Rady, počas ktorého by sa chcel zamerať najmä na riešenie migračnej krízy. Zároveň vyzval ostatné členské štáty k dodržiavaniu ich záväzkov. Poslanci okrem iného hlasovali za menej cukru v potravinách pre deti.

„Poľskí občania si vybrali náš program v demokratických voľbách a my ho len uvádzame do života, rešpektujúc pritom našu ústavu i európske zmluvy,“ povedala pred poslancami poľská premiérka Beata Szydło počas utorkovej debaty o situácii v jej krajine. Predsedovia viacerých politických skupín Parlamentu ju kritizovali za to, že jej vláda neumožňuje demokratickú kontrolu a rovnováhu moci.

V ten istý deň viacerí poslanci pokarhali európskych lídrov za ich neochotu riešiť migračnú a utečeneckú krízu. Počas debaty s predsedom Komisie Jeanom-Claudom Junckerom a predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom hovorili i o blížiacom sa britskom referende o členstve krajiny v EÚ.

„Dodržiavanie sľubov a dohôd by malo byť v Európe novou normou,“ povedal poslancom holandský premiér Mark Rutte, keď im v stredu predstavoval program holandského predsedníctva EÚ. Deň predtým poslanci diskutovali s jeho luxemburským náprotivkom Xavierom Bettelom o záveroch luxemburského predsedníctva, ktoré sa skončilo 31. decembra.

Počas štvrtkovej debaty o terorizme poslanci vyzdvihli potrebu toho, aby členské štáty viac spolupracovali a to nielen medzi sebou ale i s tretími krajinami. Inak sa nám teroristov nepodarí poraziť. To, že Francúzsko aktivovalo doložku o vzájomnej pomoci, by nás malo podnietiť k tomu, aby sme posilnili našu spoločnú obranu a bezpečnosť.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

V stredu Parlament spoločne s francúzskym ministrom zahraničných vecí Laurentom Fabiusom rokoval o parížskej klimatickej dohode. Aj keď výsledky parížskych rokovaní vidia poslanci pozitívne, nástoja na tom, aby sa pokračovalo v úsilí na znížene emisií v leteckej a lodnej doprave.

Deň predtým poslanci prijali zákaz dovozu falšovaných osobných ochranných prostriedkov, ako sú napríklad helmy alebo záchranné vesty, ktoré môžu byť nebezpečné.

Ak chce EÚ podporiť elektronické obchodovanie, mala by skoncovať s geoblokovaním. Uvádza sa to v utorok prijatom uznesení.

V Kolumbi sa len nedávno skončil polstoročia trvajúci vnútorný konflikt. Poslanci od EÚ požadujú vytvorenietrastového fondu na stíhanie vojnových zločincov a pomoc ich obetiam.

V stredu plénum zamietlo legislatívny návrh, podľa ktorého by potraviny určené pre dojčatá a malé deti mohli aj naďalej obsahovať až trikrát viac cukru, ako odporúča Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Poslanci zdôraznili, že takto nastavené pravidlá by nechránili dojčatá a malé deti pred obezitou, a navrhli, aby podiel cukru v potravinách pre deti odrážal odporúčania WHO.

V pondelok poslanci spoločne s komisárkou pre vnútorný trh Elżbietou Bieńkowskou diskutovali o vetovaní návrhu na zvýšenie limitu oxidov dusíka v emisiách z dieselových áut až o 110%. Hlasovať sa o tom bude počas februárového plenárneho zasadnutia.

O dac

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices