Zabrániť prílivu utečencov sa takmer nedá, tvrdí Frontex

VARŠAVA – Zabrániť prílivu utečencov z Turecka na grécke ostrovy je pri súčasných právnych predpisoch a prílišnej členitosti gréckeho pobrežia skoro nemožné. Tvrdí to hovorkyňa agentúry pre ochranu vonkajších hraníc Európskej únie Frontex Ewa Moncure.

Atény v súčasnosti čelia tlaku svojich európskych partnerov, ktorí Grékov obviňujú, že prepúšťajú do Európy príliš veľké množstvo migrantov. Krajiny Únie začali s krokmi smerujúcimi k tomu, že vnútri schengenského priestoru voľného pohybu na hlavných migračných trasách predĺži už obnovené námatkové hraničné kontroly a tiež pomôžu Macedónsku čiastočne uzavrieť hranice s Gréckom.

Medzinárodne právo nepustí

Ewa Moncure upozornila, že keď sa objaví loď s migrantmi na mori, Frontex a tiež grécka pobrežná stráž z hľadiska medzinárodného práva nemá možnosť primäť utečencov, aby sa vrátili naspäť. Urobiť to môže len turecká strana, pokiaľ by migrantov zachytila ako prvá vo svojich teritoriálnych vodách. Ako náhle sú utečenci v gréckych vodách, majú už právo žiadať o azyl.

„Vždy to tak bolo, to je princíp ´nevracania´,“ povedala Moncure, podľa ktorej situáciu neuľahčuje ani to, keď sú medzi pobrežnými medzinárodné vody, ako v prípade Líbye a Talianska, ktoré sú od seba viac vzdialené. Tam zase platí právo na slobodnú plavbu. Vstúpiť na loď s utečencami je možné len v prípade, že toto plavidlo je v nebezpečenstve.

„Je veľmi ľahké dostať sa do Grécka cez more. To nie je žiadne pole, ktoré môžete prehradiť nejakým plotom,“ zdôraznila Moncure, podľa ktorej je takmer nemožné kontrolovať celú rozľahlú oblasť so stovkami ostrovov, z ktorých niektoré sú neobývané a v tesnej blízkosti tureckého pobrežia.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Bez dokladov

Frontex a grécka pobrežná stráž môžu zadržaných migrantov len doviezť na niektorý z ostrovov. Je nezmysel chcieť vybavovať formality okolo registrácie a zisťovať totožnosť na otvorenom mori. Utečenci často ani žiadne doklady nemajú.

„Len pašeráci ľudí sa vracajú späť, keď vidia lode Frontexu, pretože im hrozí väzenie. Migranti nič neriskujú, okrem svojho života na voľnom mori. Väčšina chce žiadať o azyl alebo sa vôbec dostať do Európy,“ dodala hovorkyňa.

Ministri vnútra Európskej únie v pondelok požiadali Európsku komisiu o zhodnotenie, či Grécko nemá závažné nedostatky pri ochrane svojej hranice. Pokiaľ európska exekutíva príde k záveru, že v Grécku podobné nedostatky skutočne sú, pôjde o prvý krok procedúry, ktorá môže vyústiť až v dvojročné predĺženie kontrol na niektorých vnútorných hraniciach schengenského priestoru. Atény by dostali tri mesiace na nápravu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Komisia predstavila správu o stave Schengenu za uplynulý rok, ktorá zároveň stanovuje nové priority na nasledujúci …

Consent choices