Ján Rudolf
Ján Rudolf. PHOTO: redakcia/red.

Ján Rudolf: Slovensko opäť príde pre pochybné čerpanie eurofondov o milióny eur

Slovenská republika patrí medzi krajiny s najslabším čerpaním eurofondov v starom aj novom programovom období. Okrem toho po 12-ročných skúsenostiach opakuje chyby, pre ktoré nám Brusel pozastavuje platby. Tvrdí odborník na eurofondy Ján Rudolf, ktorý kandiduje do parlamentu ako nestraník na kandidátke SaS.

„Po tom, ako vicepremiér pre investície Ľubomír Vážny priznal, že Slovensko príde o miliardu eur z eurofondov, ktoré Slovensko nestihlo vyčerpať, Brusel pozastavil platby pre tri operačné programy z programového obdobia 2007 –  2013,“ uvádza Rudolf. V praxi to podľa jeho slov znamená, že pri kontrole zistili také závažné pochybenia pri čerpaní eurofondov v týchto programoch, že až do ich odstránenia alebo náprave chýb nebude Brusel preplácať projekty z týchto programov. Štát tieto straty musí vykryť z vlastných zdrojov.

„Európska komisia pozastavuje platby vždy pre pochybenia vo verejnom obstarávaní, diskriminácii, predražení projektov alebo nedodržaní postupov,“ spresňuje Rudolf.

Vláda sa ani po 12-tich rokoch čerpania európskych prostriedkov nepoučila a neustále opakuje chyby z minulosti. „Vystavuje tým Slovensko mimoriadnej medzinárodnej hanbe. Neustále sa zaoberajú len možnosťami, ako čo najlepšie a najrýchlejšie rozkradnúť peniaze, ktoré sú určené najmä na zvýšenie kvality života ich vlastného obyvateľstva. Namiesto toho, aby riešili problémy, ktorých je pri čerpaní eurofondov stále viac a viac,“ dodáva.

Pozastavenie platieb v tomto období má podľa SaS vážne dôsledky. „Aj keď chyby odstránime, Brusel uplatní na pochybné projekty tzv. korekciu, čo znamená, že časť peňazí nám určite nepreplatí. Tieto peniaze budeme musieť zaplatiť z vlastného vrecka, teda z našich daní. Toto bude čistá strata pre Slovensko, pretože korekcie na konci obdobia už nemožno použiť na iné projekty, ale definitívne prepadnú v prospech Európskej komisie. Nemožno ich ani presunúť do nového obdobia,“ vysvetľuje Rudolf.

Viac..  Jozef Mihál: Novela o energetickej hospodárnosti budov bude mať veľký význam aj pre Slovákov

Za celé obdobie 2007 – 2013 dosiahli korekcie doteraz kvôli pochybeniam odhadom viac než 500 miliónov eur. Po tomto pozastavení sa táto suma opäť zvýši. „Problémy s čerpaním európskych peňazí vidíme najmä v neodbornom manažovaní na jednotlivých postoch v štátnej správe a politických nomináciách. Vyzývame vládu, aby sa okamžite začala venovať problematike eurofondov so všetkou vážnosťou a odbornosťou, aby Slovensko nemuselo ochudobňovať svojich občanov o peniaze z Bruselu, ktoré sú určené práve im,“ uzatvára Rudolf.

Správa je publikovaná v originálnom znení tlačového oddelenia SaS, bez redakčnej úpravy

O dac

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices