Miloš Moravčík
Miloš Moravčík, podpredseda KDH pre verejné financie. PHOTO: archív MM.

Miloš Moravčík: Kvôli vratkám za plyn sme na smiech už aj v EU

Vratky za plyn sú unikát, ktorý ťažko nájde v Európskej únii obdobu a to hneď z niekoľkých dôvodov:

  1. Hlavným predpokladom získania vratky je, že daná domácnosť má zavedenú plynovú prípojku. Na Slovensku sú však desiatky obcí, kde plynofikácia neprebehla a ich obyvatelia teda nemajú za čo vratku dostať. Pre Smer zrejme títo ľudia neexistujú. Tak ako neexistovali obyvatelia obcí odkázaných na autobusové spojenie pri zavádzaní vlakov „zadarmo.“
  2. Vratky vypláca firma, ktorá je de facto v strate. Dokazujú to posledné výročné správy. Predseda vlády o tom dobre vie, preto sa pri divadle na pošte vyhol uvedeniu výšky zisku a len vágne spomenul dobre hospodárenie štátu a SPP. Nie je ťažké uhádnuť, kto tých 47 miliónov v skutočnosti zaplatí. Akcionári Smeru to určite nebudú.
  3. Vratku dostane každý, kto odoberá plyn v tarifách D1 až D3, bez ohľadu na výšku svojho príjmu. Babička v jednoizbovom byte s minimálnym dôchodkom, rovnako ako zbohatlík, ktorý vyhrieva veľký dom. Podobne, ako pri DPH na potraviny pre slovenských socialistov platí, že na drahom kuse sviečkovej ušetrí nakupujúci viac, ako na lacnej saláme. Predstava, ako poslancom vládnej strany chodia vratky za plyn, je až bizarná.
  4. Nad opatrením môžu bezpochyby zajasať rôzni podvodníci. V najbližších týždňoch sa im otvára široké pole pôsobnosti na vyťahovanie peňazí a osobných údajov od starých a dôverčivých ľudí.
Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

Existuje veľké množstvo spôsobov, ako znížiť ceny energií pre domácnosti. Prvým krokom by malo byť veľké upratovanie na Úrade pre reguláciu sieťových odvetví. Ten sa stal nedobytnou baštou Smeru a prevodovou pákou jeho záujmov. To, že hlavným dôvodom, prečo SPP vykazuje stratu, je zle nastavená regulácia, uznáva aj jeho súčasný najväčší akcionár, Energetický a průmyslový holding.

Ďalšou formou pomoci domácnostiam, ktoré to skutočne potrebujú, je adresne vyplácaná podpora. Takmer 50 miliónov eur, ktoré štát tento rok vyplatí mohlo byť použitých na pomoc ľuďom, ktorí to naozaj potrebujú.

Kvôli vratkám za plyn, tak ako ich nastavila súčasná vláda, sme už na smiech aj v iných krajinách Európskej únie. Je to nielen očividné kupovanie si voličov, ale najmä rozdávanie peňazí pre núdznych tým, ktorí ich ani nepotrebujú.  

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Miloš Moravčík, podpredseda KDH pre verejné financie

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices